Десислава Атанасова е разтревожена, че България посреща 2022-а без бюджет

1
Тя коментира, че е абсолютна грешка да се твърди, че мораториумът върху цената на тока за битови абонати, внесен от ГЕРБ-СДС, е антидатиран
Тя коментира, че е абсолютна грешка да се твърди, че мораториумът върху цената на тока за битови абонати, внесен от ГЕРБ-СДС, е антидатиран Видео: Русе Медиа

"Тревожно и недопустимо е, че България посреща 2022 г. без бюджет, без яснота за социалните и и здравни разходи, за регионалните политики и за образованието"

Това  коментира на пресконференция народният представител от ГЕРБ-СДС от Русе Десислава Атанасова, предаде Русе Медиа. Заедно с колегата си проф. Михаил Илиев двамата очертаха проблемите, които виждат до момента, и предстоящите си действия като депутати.

В сряда групата на ГЕРБ-СДС в парламента отново ще настоява да се разгледа тяхното предложение за зеления сертификат и еднаквите стандарти по отношение на институциите и гражданите. Атанасова изрази надежда, че ще влезе и проектът на групата на „Демократична България“ за достъп до Народното събрание.

По думите на Десислава Атанасова новата политическа сила „Продължаваме промяната“ я чакат трудни решения – за ковид и очакваната пета вълна, за Северна Македония, за цените на електроенергията, парното и водата.

Тя коментира, че е абсолютна грешка да се твърди, че мораториумът върху цената на тока за битови абонати, внесен от ГЕРБ-СДС, е антидатиран. Той е безсрочен и определя запазването на цените от нивото им от 1 януари 2021 г., но влиза в сила с решението на парламента – т.е. от 15 декември, а не със задна дата. От вчера обаче премиерът Кирил Петков е започнал да коментира по-кратък срок и че тепърва предстоят анализи на цялата енергетика, което според депутатите от ГЕРБ е тревожно.

„Следващата година ще бъде много тежка – инфлацията и безработицата растат, цените на потребителската кошница също и след празниците на 1 януари българите много бързо ще изтрезнеят от еуфорията“, каза Десислава Атанасова. Тревожно е, че Планът за възстановяване, който е получил слаба оценка от ЕК, има голямо забавяне, след като служебното правителство го е пренаписало, а част от средствата по плана са предвидени в проекта за бюджет 2022 г.

Проф.Михаил Илиев коментира питанията, които възнамерява през тази седмица да изготви и внесе до министри от кабинета. Едното ще бъде до регионалния министър относно магистралата Русе-Велико Търново, тъй като по негова информация има избран изпълнител за първите два лота – Русе-Бяла и обхода на Бяла, но до момента няма сключени договори и нещата се бавят. Другото ще бъде до транспортния министър относно летище Русе, за което ще трябва значителна издръжка от страна на общината, а третото – до екоминистъра за проблемите на въздуха в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари