Десетки ранени от “щадящата” тактика на МВР

2
Картини от една паметна нощ на 2 срещу 3 септември в София
Картини от една паметна нощ на 2 срещу 3 септември в София Снимка: AFP

Протестите в България продължават

Снощи за 57-ма вечер граждани шестваха в центъра на София с искане за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Предишната нощ имаше насилие. В резултат над 100 души бяха арестувани. МВР съобщи за 80 пострадали полицаи.

“След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка”, заявиха управляващите. ГЕРБ и “Обединени патриоти” обявиха, че темата за оставката е затворена, пише Свободно Европа.

Президентът Румен Радев определи като масово и несъразмерно насилието, извършено от полицията. Той каза, провокациите са режисирани от властта и че "пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция".

Вероятно имаше предвид това: “Воля” подписа проекта на ГЕРБ за конституция, а пък правителството даде на човек от партията 20-годишна концесия на плаж "Кабакум - Север 2" край Варна. Досега концесионер беше майката на Веселин Марешки. Това е същия плаж, върху който лидерът на "Воля" построи "фитнес", който ползва за вила, защото никой друг не влиза заради умишлено високите цени.

Насилието

Коментари за насилието на площада има много, но в този видео репортаж може да видите най-важното от онази нощ само в 3 минути.

Видеото показва, че сред битите и арестувани е журналистът Димитър Кенаров, който казва няколко пъти на полицаите, че е журналист. “Това бяха хора, упражняващи огромна сила, те ме затискаха на земята. Аз казах няколко пъти, че не мога да дишам, задушавах се”, разказа той пред Свободна Европа.

Още истории от нощта: “Очите му се отекли и са като цепки. Вижда се рана в горната част на носа. Маратонките му са без връзки. Той е изведен при щурма на полицията, ударен с палка в носа и завлечен към партийния дом. Твърди, че нищо не е направил”, разказва Лора Филева в “Дневник”.

“Като репортер от протеста на жълтите павета вчера сутринта станах свидетел на нещо, което не може да се види всеки ден. Полицаи и жандармерия плачеха, но не от лютивия спрей. А от чувство на беззащитност и безсилие”, пише Ирина Евгениева в “Офнюз”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари