Ден за размисъл преди евровота

0
Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания
Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания Снимка: Shutterstock

Днес е денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент.

Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания.

В срок до днес, включително, Централната избирателна комисия регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър, съобщава БТА.

До 17.00 ч. днес партиите, коалициите и инициативните комитети подават в районните избирателни комисии /РИК/ заявление за регистрация на застъпниците на кандидатските листи.

РИК регистрира до изборния ден застъпниците и им издава удостоверения. РИК води публичен регистър на застъпниците по кандидатски листи, който публикува на интернет страницата си.

В срок до днес определените СИК получават техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване. 

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.

В Русе пък от години не се издава заповед с мораториум за продажбата и сервирането на алкохол в заведенията. Все пак на видимо нетрезви лица ще се забранява влизането в изборните секции, за това ще следят служителите на полицията, пише Канал 3.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина, допълва БНР.  

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции - 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 - в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония - в Скопие, а в Сърбия - в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция. 

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Избирателите в Латвия, Малта и Словакия могат да отидат до урните днес, за да гласуват за свои представители в Европарламента. В Чехия е вторият ден от гласуването на изборите, които в целия Европейски съюз се провеждат в периода от 23-ти до 26-и май. Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

От гласуващите днес държави единствено Словакия ще има още един допълнителен евродепутат след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя - след края на евровота навсякъде. Вотът в Ирландия, който се проведе вчера, съвпадна с оставката на британския премиер Тереза Мей, което според анализаторите не изключва да е променило решението на ирландските избиратели. Кампанията там бе посветена основно на Брекзит, тъй като въпросът с границата със Северна Ирландия е изключително чувствителен. 

В Чехия продължава двудневното гласуване. Анализаторите не изключват интересен развой на вота в Латвия, където през октомври миналата година в парламента влязоха три нови партии. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари