Държавата дължи на строителния бранш около 300 милиона лева

1
Управляващите до този момент не са коментирали защо бавят плащанията
Управляващите до този момент не са коментирали защо бавят плащанията Снимка: Олег Попов / Investor Media Group

Държавата дължи на строителния бранш около 300 млн. лв. за изпълнени пътни ремонти.

Работи се на принципа на аварийност, както и със затворени договори, което означава, че ако възникнат непредвидени обстоятелства при изпълнението, дефектите не могат да се отстранят. Това коментират представители на строителния бранш, които не пожелали да бъдат цитирани, предава Mediapool.

Проблемът е бил обсъден с регионалния министър в оставка Николай Нанков в сряда и надеждите на строителите са въпросът да бъде изчистен в рамките на около месец.

Такива големи дългове към бранша не са се натрупвали от 2009 - 2010 г., при първото правителство на Бойко Борисов, което трябваше да обезпечи плащания по договори, наследени от Тройната коалиция. За да могат фирмите да си получат парите, тогавашният финансов министър Симеон Дянков поиска те да се откажат от 10% от стойността на съответната сума. Другата алтернатива беше да чакат цялата сума, но когато влязат попълнения в бюджета, който към онзи момент бе с рекорден дефицит.

В момента обаче бюджетът е на излишък от близо 2.5 млрд. лв. към края на август.

Парите не стигат

Управляващите до този момент не са коментирали защо бавят плащанията към строителния бранш. Преди дни регионалният министър в оставка Николай Нанков обяви, че се въвежда нов модел на работа - компаниите да получават парите си след като обектът бъде въведен в експлоатация. Поводът беше автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души на 25 август. Нанков обаче не разясни какво има предвид.

Вместо това повтори удобната теза на всички управляващи, че парите не стигат.

"През последната година и половина Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) полага усилия за поддържане на пътната мрежа, но парите от бюджета са крайно недостатъчни, за да имаме добри, модерни пътища", каза Николай Нанков по време на парламентарния контрол в сряда.

От 2010 г. насам средногодишно в републиканските пътища у нас се инвестират около е 1 млрд. лева. Най-много средства са вложени през 2015 г. - над 1.2 млрд. лв., от които 774 млн. лв. са от еврофондовете, заради финансовото приключване на предишния програмен период. Това показват данните от годишниците на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), публикувани в наръчника "Пътищата на България", издание на Камарата на строителите в България.

В същото време, за да се гарантира устойчивото развитие на пътната мрежа, е необходимо средногодишно да бъдат инвестирани по 2.8 млрд. лв. Това е посочено в Стратегията за развитието на пътната инфраструктура в България в периода 2016 - 2022 г., приета от правителството във връзка с настоящия програмен период, пише Mediapool.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари