Финансисти: Трябва да се намерят 4 милиарда лева за запълване на дефицита в бюджета

1
Това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чрез намаляване на разходите, смятат финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев
Това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чрез намаляване на разходите, смятат финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев

Това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чрез намаляване на разходите, смятат финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев

Трябва да се намерят 4 милиарда лева за запълване на дефицита в бюджета – това може да стане или чрез увеличаване на данъците, или чрез намаляване на разходите. Около това становище се обединиха в студиото на bTV финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев.

„Рано или късно идва времето, да си платиш сметката. По една или друга причина това време настана. Може би защото следващия месец нашата държава трябва да изпрати в Европейската комисия прогнозите за бюджета в следващите три години. И от тази гледна точка, чисто календарно, Министерство на финансите трябва да подготви тази прогноза, както и „Бюджет 2023“, каза Дацов по подов доклада, който вчера беше разгледан от МС.

Той подчерта, че „политиката по надуване на разходите в държавния бюджет и пробиването на дупки в приходната част (намалените на ставките на ДДС на някои продукти) водят точно до това“. Според него няма нищо изненадващо - това е нещо закономерно при водената политика през последните две години, но сега дефицитът е станал твърде голям.

Любомир Дацов предположи, че ако дефицит се движи така, той ще бъде около 8 - 9 млрд лева на годишна база. „Ако трябва да спазваме някакви критерии, той трябва да е 5,5 млрд. лева това е лекият вариант. Трябва да се намерят отнякъде 4 млрд. лв. до края на годината – или чрез вдигането на данъците, или чрез намаляване на разходите. Трябва да се постигне някакъв баланс“, категоричен е Дацов.

„Това, което се случва, е нещо като разтърсване, като събуждане. Ние се бяхме станали малко самонадеяни и арогантни. Казваме, че не сме в дългова спирала, но имаме постоянна нужда от заеми, т.е. влизаме в дългове. В дефицит сме от няколко години“, коментира темата и Кузман Илиев.

Той обясни, че в момента се разговарят някакви кошмарни сюжети и се надява да не се стига до тях, защото това ще влоши инвестициите и ще доведе до неприятни последици за няколко поколения. „Не мисля, че ситуацията е чак толкова страшна. Това, което се случва сега, е, че започваме да говорим за тези проблеми“, подчерта Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари