Дървесната пепел има лечебни свойства

1
Най-полезна е пепелта от лозовите пръчки, бора, дъба и върбата
Най-полезна е пепелта от лозовите пръчки, бора, дъба и върбата

Дървесната пепел е малко известна със своята лечебна сила, но тя може да помогне при редица заболявания.

Дървесна пепел може да получите от всяко едно дърво, което изгорите, но за лечението на толкова различни заболявания се използва най-вече тази на лозовите пръчки, бора, дъба и върбата, пише bilka.info. Независимо дали лекувате зъбобол или пък невроза приемът на дървесната пепел става, когато е разтворена в прясно мляко например.

Ето и как да излекувате различните заболявания с дървесна пепел:

1. Лумбаго – при това заболяване се използва лечебната сила на дървесна пепел от лозови пръчки. Изгорете няколко лозови пръчки и вземете от пепелта 3 супени лъжици, които трябва да пресеете. Взимате 4 глави чесън, обелвате ги и ги счуквате.

Прибавяте ги към пепелта от лозовите пръчки. Завършвате с лековитата рецепта, като добавите 4 супени лъжици обезсолена свинска мас. Разбърквате и лечебната смес е готова за употреба. Преди да я наложите на болезненото място то трябва да бъде почистено с ракия. После сложената лечебна смес върху парче памучен плат се налага на засегнатото място. Довършвате компреса, като завиете с хартия и вълнен шал. Компреса трябва да се държи на болезненото място 2 часа и се сваля. 3 вечери под ред правете лечебния компрес с пепел от лозови пръчки и спрете болката. Минат ли 20 дена от лечението го повторете още един път.

2. Разстройство – спрете това дискомфортно състояние с пепел от върба. Взимате 1 чаена лъжичка от пепелта на върбата и я добавяте към 150 милилитра студена вода. Тази лековита отвара пийте 3 пити на ден, но след хранене.

3. Невроза – при това заболяване ще използване въглените на липови клонки, които ще счукате добре и после ще пресеете. От пепелта ще вземете 1 супена лъжица и ще я смесите с малко мед. За да се преборите с неврозата всеки ден взимайте по 1 чаена лъжичка от сместа, около 30 минути преди да се нахраните. Лечебната смес се взима 3 пъти на ден заедно с чаша чай от липов цвят.

4. Увеличен далак – ще използваме пепелта на лозовите пръчки, която отново ще пресеете и ще отделите 100 грама от нея. Пресятата пепел заливате с 1 литър вода, след като се утаи пиете от нея сутрин преди хранене по 1 ракиена чашка.

5. Епилепсия – взимат се въглени от върба, стриват се на прах и се пресяват. Всеки ден приемате 3 пити по чаена лъжичка лечебна пепел от върба, преди хранене. Добре е след консумацията на пепелта да изпивате по 1 чаша вода. Лечението трябва да трае 60 дена, за да се пожъне успех.

6. Зъбобол – за да спрете болата вземете 1 супена лъжица дървесна пепел и я възварете в 500 милилитра вода. Изчакайте да се утаи и използвайте течността за жабурене. Болката, причинена от зъбобол отшумява бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари