Данаил Кирилов не иска да води заседанията на ВСС

0
Главният прокурор Сотир Цацаров му обясни, че винаги, когато иска, може да се изказва
Главният прокурор Сотир Цацаров му обясни, че винаги, когато иска, може да се изказва Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов постави пред Висшия съдебен съвет въпроса може ли да присъства на заседанията на Пленума му, но да не ги председателства, както гласи Законът за съдебната власт.

Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседание, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Обосновавам разбирането с оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, е разрешено и по-малкото. Изцяло в полза на ВСС е представляващият съвета да може да ръководи заседанието дори и тогава, когато министърът е решил на присъства“, каза Кирилов веднага след като Пленумът на ВСС откри процедурата за избор на главен прокурор, предава Lex.bg.

Той поясни, че миналата седмица съветът е обсъждал въпроса за надстрояване на част от сградата на ул. „Черковна“ в столицата, в която се помещават специализираните съд и прокуратура. По думите на Кирилов този въпрос касае и министъра на правосъдието с оглед нуждите от отпускане на финансиране от държавния бюджет. Той каза, че е присъствал на среща в Столичната община по този въпрос и би искал да представи на кадровиците доклад от нея. Но не успял да присъства на предходното заседание, иначе щял с радост да участва в дебата.

Главният прокурор Сотир Цацаров, позовавайки се на чл. 32, ал. 1 от Закона за съдебната власт, заяви, че няма никакъв проблем министърът на правосъдието да се взима становища по всички въпроси, независимо че председателства заседанията. „Нелогично ми се струва да присъствате без да водите заседанието. Може да присъства заместник-министър. Другото не е в съответствие на закона“, допълни Цацаров.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов посочи, че за първи път се поставя такъв въпрос. Но каза, че ЗСВ го е уредил. „Когато сте тук, вие сте задължен да водите Пленума на ВСС, което включва и възможност да излагате становища по всяка една точка“, каза Панов.

И добави, че това е все едно председателят на ВКС да присъства на заседанията на Съдийската колегия, но да не ги води.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков даде друг пример – въпреки присъствието на председателя на ВКС, заседанието на Съдийската колегия да се води от него.

Разбирам насоката на аргументацията, възприемам аргументите. Ще се придържаме към стриктното прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ“, заключи Кирилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари