"Да се задържат най-активните" или как полицията действа с протестиращите

0
Вечерта на втори септември, когато полицията започва да изтласква протестиращите след ескалация на напрежението, журналистът Димитър Кенаров, който отразява случващото се, е задържан и удрян от полицаите
Вечерта на втори септември, когато полицията започва да изтласква протестиращите след ескалация на напрежението, журналистът Димитър Кенаров, който отразява случващото се, е задържан и удрян от полицаите Снимка: Георги Кожухаров, Дневник

"Да се задържат най-активните"

Това е едно от указанията, което полицията получава малко след 8 часа сутринта на втори септември 2020 година - най-масовият и напрегнат протест срещу правителството "Борисов" и главния прокурор Иван Гешев. А за най-активни са определени привържениците на "Да, България", пише Дневник. 

Това се вижда в документите от вътрешната проверка в МВР за ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров, до които "Дневник" получи достъп. От тях се разбира как е протекла организацията на полицията, колко служители и откъде са били ангажирани и командировани, как са се казвали основните полицейски групи, разположени в района на площад "Независимост" на втори септември, кои са били отговорните полицаи.

От тях се разбира още, че МВР не може да открие кои са били полицаите, които са удряли и задържали (въпреки означението, че е журналист) Димитър Кенаров и че констатира, че не са установени служители, които да са превишили правомощията си.

Случаят със задържането и побоя на Кенаров влезе и в последния доклад за върховенството на закона и правото на Европейската комисия като пример за лошата среда, в която българските журналисти работят, както и липсата на достатъчно гаранции за безопасността им. Примерът е включен и заради отказа на прокуратурата да разследва случая.

Вечерта на втори септември, когато полицията започва да изтласква протестиращите след ескалация на напрежението, Кенаров, който отразява случващото се, е задържан и удрян от полицаите. След това той прекарва няколко часа, заедно с други задържани с белезници, до сградата на бившия партиен дом, а впоследствие отведен до пето районно. Журналистът е освободен няколко часа по-късно, като за задържането му няма документ, а в книгата на районното е записано, както и за други протестиращи, че е бил поканен.

МВР започна проверка на себе си, а през февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на документите от вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари