COVID-19 погуби ексдепутата Фидел Беев

0
През последните години 59-годишният бивш кмет на Велинград се занимаваше с бизнес
През последните години 59-годишният бивш кмет на Велинград се занимаваше с бизнес Снимка: Георги Кожухаров / Капитал

През последните години 59-годишният бивш кмет на Велинград се занимаваше с бизнес

Бившият кмет на Велинград и депутат в 40-ото Народно събрание Фидел Беев загуби битката с COVID-19, предаде "Марица". Той е починал снощи в COVID отделението на велинградската болница, след усложнения на коронавирусна инфекция.

Фидел Беев беше противоречива, но емблематична за Велинград и региона личност.

През 2003 г. той бе избран за кмет на Велинград, но година по-късно прокуратурата в Пазарджик му повдигна обвинение за това, че неправомерно е доставял горива на общински обекти и детски градини за над 140 хиляди лева.

Осъден беше, докато е депутат в 40-ото Народно събрание през 2009 г., а след поредица от дела присъдата му от ефективна мина в условна. Това се случи чак през 2015 г., когато със свое решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди условната присъда на ексдепутата от ДПС - 2 години с 5-годишен изпитателен срок, постановена от Софийския апелативен съд през май 2011 г.

През 2009 г. Софийски градски съд призна Беев за виновен в нарушения на Закона за обществените поръчки. Според обвинението, в качеството си на длъжностно лице в периода 11-26.02.2004 г. той снабдявал детски градини и училища във Велинград и Сърница с гориво чрез собствената си фирма СД „Братя Бееви” (в съдружие с брат си), при това – на завишени цени, с което ощетил общината. За престъплението СГС му наложи едно общо наказание от 3.5 години лишаване от свобода при общ режим.

През 2010 г. след обжалване на присъдата Софийският апелативен съд (САС) частично го оправда и отложи едно от наказанията му – от 2 години лишаване от свобода, за изпитателен срок от 4 години, като призна гражданския иск на Община Велинград в размер на 10 201.80 лв.

До последно Беев се занимаваше с бизнес във Велинград. Основна част от бизнес начинанията му бяха свързани с търговията с горива. Навремето беше собственик на верига от бензиностанции и газстанции.

В края на 90-те години фирма на фамилията Бееви приватизира автобусния транспорт на Пазарджик. Преди 10 години пък Фидел Беев лично разруши сградата на стара автогара в Пазарджик, качвайки се на багера.

След 2001-ва година стана собственик и спонсор на ФК Чепинец(Велинград), като преди това с лични средства основно реконструира стария и порутен с годините стадион на Велинград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари