РЗИ - Русе: Пенчо Милков е проявил безотговорност!

4
В Русе е регистриран първият смъртен случай от коронавирус
В Русе е регистриран първият смъртен случай от коронавирус Видео: Русе Медиа

Безотговорно е, че кметът Пенчо Милков не се е тествал за коронавирус още на 2 юли, когато са се появили първите симптоми. Явно е подценил нещата, зает с многобройните си ангажименти

Това коментира директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

До момента са установени 31 контактни лица на кмета, сред които двама от София. Направени са тестове на 10 души, от които положителни са зам.-кметовете Златомира Стефанова и Енчо Енчев. Днес продължават тестовете и на останалите общински служители, контактни на Пенчо Милков. Установяват се и контактните лица на двамата зам-кметове.

"В момента се правят тестове и на служителите в Спешна помощ, които са на работа. На онези, които са под карантина, тестове ще се вземат само, ако имат симптоми. Тъй като са изолирани, не би трябвало да са преносители на вируса, докато тези, които са на смяна, би могло да заразят пациенти, ако се окажат позитивни", обясни д-р Николова, предава Русе Медиа.

В Русе е регистриран и първият смъртен случай от коронавирус. Тази нощ е починала 72-годишна пациентка от село Вазово, Разградско. Тя е била на апаратна вентилация от десетина дни в УМБАЛ „Канев“, имала е и придружаващи заболявания.

Четири са новите случаи в Русе. Двама са мъже на 25 и 49 години, контактни на 26-годишната жена, чиято положителна проба беше обявена през вчерашния ден. 25-годишният мъж, който е приятел на момичето, от няколко дни се оплаква от болки в гърлото, а 49-годишният ѝ баща е с кашлица също от няколко дни. И двамата не проявяват други симптоми и се намират под домашна карантина.

Останалите два случая не са свързани помежду си или с някои от обявените от преди това. Става дума за две жени на 20 и 54 години, като и двете се намират под 14-дневна карантина вкъщи. От два дни 20-годишната жена, която се връща от почивка на морето, е с главоболие, отпадналост и повишена температура до 37.1°С. И в момента продължава уточняване на контактните лица. Другата жена, която е на 54 години, е с хрема и болки в гърба. За момента тя не съобщава за близки контактни лица.

Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 от Русенско стана 46, като активните случаи са 29 – 27 от гр. Русе и по един от гр. Бяла и село Щръклево. От активните случаи към момента девет са хоспитализирани, а двайсет са на домашно лечение. От всички активни 29 случая в момента шест са безсимптомни, а 23 проявяват различни симптоми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари