Букурещ - най-заплашената от трус столица в ЕС

2
В Румъния се случват около три големи земетресения на век. Йонеску напомня, че другите два силни труса през XX век са били през 1940 и 1986 г.
В Румъния се случват около три големи земетресения на век. Йонеску напомня, че другите два силни труса през XX век са били през 1940 и 1986 г. Снимка: БГНЕС/архив

Букурещ е най-силно застрашената от сеизмичен риск столица в ЕС, обяви кметът на града Никушор Дан

Той говори по повод 44-ата годишнина от разрушителното земетресение с магнитуд 7,4 през 1977 г., което отне живота на близо 1600 души, пише Аджерпрес, цитиран от "24 часа". Трусът тогава взе над 130 жертви и в Свищов.

Букурещ е най-силно засегнатата от сеизмичен риск столица в ЕС и е сред първите десет града в света. Ние не осъзнахме този проблем години наред след 1990 г.”, посочи кметът, който спечели поста на местните избори през август 2020 г. Дан напомни, че дейностите по укрепване на сградите в румънската столица, за които асоциациите на собствениците са подписали споразумения преди 15 години, още не са се случили. А оценката на недвижимата собственост от гледна точка на сеизмичния риск не е довършена.

“Вероятността за трус от мащаба на този от 1977 г. е много голяма - казва пред в. “Гъндул” генералният директор на Националния институт по геофизика Константин Йонеску. - В Румъния се случват около три големи земетресения на век. Йонеску напомня, че другите два силни труса през XX век са били през 1940 и 1986 г. Той отбелязва, че в Букурещ има много стари сгради с висок сеизмичен риск, за които трябва да бъдат взети мерки в най-кратък срок.

Междувременно Гърция не спира да се люлее след земетресението в сряда от 6,3 близо до град Лариса. Вторичен трус с магнитуд 5,9 удари страната в четвъртък вечерта и бе усетен по високите етажи в Кърджали, Пловдив и София. Той е най-силният от над 100 вторични труса, разтърсили страната. Бедствието нанесе щети на над 100 сгради, сред които училища и болници, но не доведе до жертви. 11 души са ранени, а хората панически бягаха да търсят спасение на открито, включително в Атина. Един човек бил затрупан под развалините на къщата си, но бързо е изваден жив.

Трусът заварил 60 деца на чиновете в училището в с. Месохора, но били изведени малко преди то да рухне, съобщи АФП. Мнозина се страхуват да се приберат по къщите си и са приютени в няколко хотела в Лариса и в палатки.

Обявено е извънредно положение в няколко общини на Централна Гърция, най-силно засегнати от труса, съобщи тв Скай. То обхваща общините Тирнавос, Еласона в област Лариса и Фаркадона в област Трикала. Извънредното положение ще остане в сила до 3 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари