Румъния ще строи АЕЦ на 140 километра от Русе

0
МААЕ заключи, че малките модулни реактори съответстват на стандартите за безопасност
МААЕ заключи, че малките модулни реактори съответстват на стандартите за безопасност

МААЕ заключи, че малките модулни реактори съответстват на стандартите за безопасност

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заключи, че избора на Дойчещи в Румъния за площадка за инсталиране на АЕЦ с малки модулни реактори съответства на стандартите за безопасност на агенцията, информираха румънската енергийна компания „Нуклеарелектрика“ и проектното ѝ дружество RoPower Nuclear, съобщи Actualno.

Площадката

Дойчещи е в окръг Дъмбовица, Южна Румъния, недалеч от столицата Букурещ и на около 140 км от Русе.

Това е втора мисия на МААЕ след проведената през 2022 г., когато „Неклеарелектрика“ поиска независима оценка на процеса за съответствие със стандартите за безопасност на агенцията, преди да премине към кандидатстване за лицензирането на площадката в Дойчещи, където малките модулни реактори ще бъдат заместващи мощности на бивша въглищна централа.

МААЕ приветства предприетите от Румъния стъпки като „ангажираност към сигурността, която свежда до минимум рисковете от проблеми с безопасността на по-късен етап от развитието на проекта. Опитът на страната в това отношение може да бъде от голяма полза за ядрената общност“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари