БСП се събира на пленум за ключови рокади в листите

0
На заседанието на "Позитано" 20 се очаква да има смяна на водачите на листите в около половината от регионите - особено там, където соцпартията се представи най-зле и остана дори четвърта политическа сила
На заседанието на "Позитано" 20 се очаква да има смяна на водачите на листите в около половината от регионите - особено там, където соцпартията се представи най-зле и остана дори четвърта политическа сила Снимка: БГНЕС / Архив

Социалистите трябва да решат какви позиции ще дадат на новите си коалиционни партньори

След като остана на трето място на вота на 4 април, а за изборите на 11 юли лидерът на БСП Корнелия Нинова предприе инициатива за сформиране на широка лява коалиция с идеята за по-добро представяне, социалистите се събират днес следобед на ключов пленум,  пише Сега. На него трябва да бъдат определени водачите на червените листи, както и да бъде избрано новото оперативно ръководство - Изпълнителното бюро, което хвърли оставка именно заради краха на изборите. Единствено Нинова не се оттегли от поста си с обяснението, че в момента ще е пагубно за партията да остане и без председател и че само преди няколко месеца е получи подкрепата на съпартийците си за втори мандат начело на БСП .

На заседанието на "Позитано" 20 се очаква да има смяна на водачите на листите в около половината от регионите - особено там, където соцпартията се представи най-зле и остана дори четвърта политическа сила.

Най-драматичен и труден за решаване ще е въпросът кои да са начело на кандидатските листи в София, където БСП получи четвърто място на вота. Нов водач ще има в 23-и МИР, където досега бе Христо Проданов. За мястото му сега обаче са номинирани още Костадин Паскалев, който обаче обяви, че няма да се включи в надпреварата. Номинация има и за Георги Кадиев, чието гражданско движение сключи коалиция с БСП, шефът на БСП - София Калоян Паргов, Ваня Добрева и др. Христо Проданов засега се очертава да бъде преместен като водач на листата в Пазарджик.

В 24-и МИР водач най-вероятно ще остане Георги Свиленски, който сдаде поста шеф на предизборния щаб на Кристиан Вигенин. Той също е с номинации за този район, както и Калоян Паргов и проф. Иво Христов.

В 25-и МИР на предишния вот Корнелия Нинова водеше листата, което най-вероятно ще се случи и на идния.

През последната седмица Нинова се срещна с някои от местните организации в опит да тушира напрежението заради изборни провал - Перник, Велико Търново, Смолян, Разград и др.

В Перник водач бе Стоян Мирчев, а "Позитано" 20 спусна и втория в листата като гражданска квота, което предизвика остро недоволство сред социалистите. Във Велико Търново начело на листата бе младият депутат Явор Божанков, въпреки че 27 местни лидери и кметове изпратиха писмо до централата с искане начело да е Весела Лечева. В Смолян бе изпратен Александър Симов, а в Разград структурата трудно прие Таско Ерменков и БСП остана без мандат в този регион.

Промени ще има в Благоевград, Враца, Кюстендил, където първи досега бяха проф. Георги Михайлов, Атанас Попдимитров и Румен Георгиев. В Пловдив, където досега водеше Нинова, може начело на листата да застане вторият - проф. Иво Христов.

Засега местата си запазват Кристиан Вигенин в Ямбол, Атанас Зафиров в Сливен, Мая Димитрова в Добрич, Иван Ченчев в София - област, Петър Кънев в Бургас, Атанас Костадинов в Монтана, Георги Гьоков в Стара Загора, Крум Зарков в Русе, Вяра Емилова в Силистра, Иван Иванов в Шумен.

На пленума се очакват и разгорещени дебати по местата, които Нинова ще даде на новите си партньори в широката лява коалиция - АБВ, Георги Кадиев и проф. Минчо Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари