БСП разговаря с "Демократична България" за съставяне на правителство с третия мандат

0
От ДБ гледат на третия мандат като втори опит за първи мандат
От ДБ гледат на третия мандат като втори опит за първи мандат Снимка: БТА

От ДБ гледат на третия мандат като втори опит за първи мандат

В началото на срещата в парламента председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова коментира, че първо ще водят разговор по политики и по програмата, на която с ДБ са съавтори, след това вече, ако постигнат съгласие, ще говорят за структура и състав на Министерския съвет. Според левицата от "Продължаваме Промяната" (ПП) трябва да излъчат премиер, съобщава БТА.

"Мнението на ПП е, че ще се произнесат по този въпрос, едва след като сме сигурни, че сме осигурили съгласие по програмата, но мисля, че в общи линии такова съгласие има, така че вероятно другата седмица ще пристъпим към втория етап от разговорите", каза Нинова.

Лидерът на БСП информира за хода на консултациите досега и посочи, че тъй като "Има такъв народ" не са съавтори на програмата, са им дали възможност да направят бележки и предложения по нея. Удовлетворително е, че като основа за разговори, те одобряват програмата, като я допълват, по наша преценка с добри предложения, по-голямата част ориентирани към икономика, социална политика и някои редакционни промени, коментира тя.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов изрази удовлетворение от подхода на БСП да разглеждат третия мандат като колективен и да стъпят на вече изготвената програма. Той посочи, че гледат на третия мандат като втори опит за първи мандат.

"Ще се включим по-активно в процеса, след като има излъчена кандидатура за премиер от ПП", декларира Иванов.

Заместник-председателят на Народното събрание, съпредседател на "Демократична България" и председател на ДСБ Атанас Атанасов отбеляза, че предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имат.

"Даваме си сметка за това и затова сме на тази среща и на тази маса, посочи той. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане без парламент в зимните месеци е наистина голям, коментира Атанасов. Този риск дава възможност само за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация, и ние няма да го допуснем това", заяви той.

След разговорите с "Демократична България" днес е насрочена среща с независими депутати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари