Божидар Андреев: Искам да прославям България, а не да вдигам под чужд флаг!

2
Вярвам, че ще стана олимпийски шампион!
Вярвам, че ще стана олимпийски шампион! Снимка: Кадър bTV

Въпреки хилядите трудности и бедността, европейският шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев никога не е обмислял да се състезава за друга държава, освен за България.

Но първенството на Стария континент в Грузия той спечели златен медал и го прибави към внушителната си колекция от отличия. През 2014 г. Божидар получава оферта да се състезава за Азербайджан, откъдето му предлагат и солидно заплащане. Той обаче отказва.

"Не взех решението трудно. Искам да се състезавам за България, да прославям България. България е моята родина. Не мисля да вдигам под чужд флаг. Има по-важни неща от парите!", заяви Андреев, предава bTV.

В Грузия той постигна успеха си по категоричен начин.

"Емоциите отминаха и сега мисля за по-напред, за другите състезания. Искам да се представя по-добре и да зарадвам още хора, цяла България. Очаквахме успеха, добре се подготвихме с моя треньор Пламен Братойчев и старши треньора Иван Иванов. Когато пристигнахме там, когато започна състезанието, си мислех, че ще стана първи. Не беше трудно, амбицирам се за другите състезания. Пожелавам на всеки спортист да усетят тази тръпка, това чувство, и да зарадват всички българи", надява се шампионът.

Основна заслуга за доброто представяне на Андреев има и 3-кратният сребърен медалист от европейски първенства - Пламен Братойчев, който е негов личен треньор.

"Щастлив съм с това, което постигнахме. Това е пета европейска титла на Божидар в различните възрасти. Това е мъжката възраст, където резултатите са доста сериозни. Щастлив съм, че се качи на най-високата стълбичка. Той надмина учителя си. Няколко пъти съм се качвал, но само до второто място, така че радостта ми беше неописуема", радва се Братойчев.

Двамата работят заедно от времето, когато Божидар е в шести клас в училището в село Тополчане. Именно Братойчев първи вижда таланта му във вдигането на тежести и се ангажира да го подготвя за големите върхове. Трудностите идват, когато бъдещия европейски шампион завършва средното си образование и остава без покрив, тъй като няма право да ползва общежитие. Божидар не се отказва! Той живее в малка стаичка до залата, тренира всеки ден и работи в супермаркет, за да се издържа. През миналия месец получава жилище от община Варна от 27 кв. м. Там ще може да живее до олимпийските игри в Токио 2020, които са голямата му цел.

"Най-голямата ми цел е да участвам на олимпийски игри и да постигна мечтата си. Вярвам, че ще стана олимпийски шампион!", категоричен е Божидар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари