Борисов заяви, че ще има 3 милиона ваксинирани "през май". Какво всъщност не казва?

0
С досегашното темпо на ваксинация България заема последното място в ЕС
С досегашното темпо на ваксинация България заема последното място в ЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви на 11 април, че “през май” броят на ваксинираните срещу COVID-19 български граждани ще достигне 3 милиона души. Така колективният имунитет ще може да е факт още “през май” вместо към втората половина на септември, каквато е целта, поставена от европейските лидери за ЕС

Коментар на Йовка Димитрова в нейния блог

Борисов не обяснява дали прогнозата му се основава на радикална промяна на организацията на ваксинационната кампания. Той изтъква единствено факта, че повече недостиг на ваксини няма да има, тъй като осигурените от правителството му дози ще пристигат редовно, като от предпочитаната от гражданите mRNK ваксина на BioNTech/Pfizer доставените количества ще достигнат общо 2,7 млн. дози (до края на юни).

Сухите числа

Към 11 април по официални данни на информационния портал coronavirus.bg са поставени 571 062 дози ваксини. Това не означава, че толкова хора са били имунизирани, тъй като в бройката се включват както, получилите една доза, така и напълно ваксинирани.

Информационният портал, който се поддържа от Министерството на здравеопазването, уточнява, че с две дози са ваксинирани 112 978 души, а с първа са 458 084 български граждани.

От началото на ваксинационната кампания – 27 декември 2020 г са изминали 106 дни. За този период средно дневно са правени по 5387 ваксини.

С досегашното темпо на ваксинация България заема последното място в ЕС. По официални данни на европейската здравна агенция ECDC към 11 април с първа доза е имунизирано 7,7% от населението на България над 18-годишна възраст, а с двете – 1,9%. Средните стойностти за 29-те държави от ЕС и Европейската икономическа зона, за които се събира информация, съответно са 16,5% с първа доза и 6,8 процента напълно ваксинирани.

Какво не казва Борисов?

В своето изказване министър-председателят не уточнява два важни параметъра, които биха позволили да се прогнозира какво стои зад думите му, че 3 милиона българи ще бъдат ваксинирани през май.

Първо, той не прецизира какво разбира под “ваксиниран”. Дали тълкува термина както той се разбира например в Обединеното кралство – ваксинирани с поне една доза, или се придържа към международната формулировка, поддържана от СЗО и американските Центрове за контрол на заболявания и контрол (CDC), при която под напълно ваксинирани се смятат хората, получили по две дози от двуразовите ваксини или една от едноразовите и изградили антитела за две седмици след втората доза.

Второ, Борисов не уточнява какво разбира под “през май”. Дали правителството си поставя за цел конкретна дата от месеца, има предвид началото му или края на периода.

Въпреки това, няколко прости изчисления, позволяват да се види какво би означавало три милиона ваксинирани в рамките на месец и половина.

Ако приемем, че в България има напълно ваксинирани 112 978 души, то до заветните 3 милиона остават още 2 887 022. Ако вземем по-малко амбициозната цел – 3 милиона, получили поне по една доза, то ще трябва да се имунизират още 2 541 916 души.

Вариант “Великден”

Да предположим, че Борисов има амбиции трите милиона да бъдат достигнат до началото на май. В този случай в оставащите 3 седмици до Великден, би трябвало всеки ден да бъдат ваксинирани съответно по 127 095 души от тези, които трябва да получат първа доза и по 144 351 всеки ден, ако предположим, че правителството си поставя за задача да има 3 милиона напълно ваксинирани граждани към 1 май.

Ако приемем, че идеята е да има 3 млн., ваксинирани поне с една доза, за да бъде постигната тя, ще е необходимо да се поставят инжекции на 88 души на минута, като операцията тече със същото темпо денонощно и без почивен ден.

Вариант “15 май”

Разсрочена до средата на май заявката на правителството, би означавала дневният брой на ваксинирани да е между 72 656 и 82 486 души дневно в зависимост от това дали властите предвиждат една доза или пълна ваксинация. Това би създало необходимост поне 50,4 човека да бъдат ваксинирани всяка минута при денонощен цикъл на работа в продължение на 30 дни.

Вариант “31 май”

51 дни делят изявлението на министър-председателя от края на май. За това време ваксинационната кампания трябва да поеме между 49 841 и 56 608 души всеки ден, за да бъде изпълнен ангажимента на правителството. При това скоростта на имунизациите в страната трябва да е 34,6 души в минута при режим 24/7.

До момента най-доброто постижение за ваксиниране в един ден беше регистрирано след първоначалното пускане на т.нар. “Зелени коридори”, в които всеки желаещ, без записване, може да се ваксинира. Броят на хората, преминали в най-натоварения за “коридорите” ден 2 март е 19 999, по информация на “Нова телевизия”.

Отделни представители на здравните власти са давали различни прогнози за масовия етап на ваксинации, заявявайки възможност за ваксинирането на между 50 000 и 100 000 души месечно.

Ваксинационният план на правителството предвижда ваксинацията да преминава през над 300 ваксинационни пунктове в болнични заведения и медицински центрове за приоритетните групи и всички желаещи. На около 4000 лични лекари се разчита да се погрижат за пациентите от собствените си листи, отдавайки приоритет на възрастните хора с ограничена подвижност. Като причина за бавната ваксинация в България досега властите са изтъквали само една причина – недостига на ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари