Юруш на ваксините

0
Това е подход, при който слабите, уязвимите, лицата с увреждания, много възрастните хора биват зарязвани, пренебрегвани, набутвани в седма глуха, оставяни без ваксина
Това е подход, при който слабите, уязвимите, лицата с увреждания, много възрастните хора биват зарязвани, пренебрегвани, набутвани в седма глуха, оставяни без ваксина Снимка: Pixabay

Да, с това "Юруш на ваксините!" няколко мои познати, приятели, близки, роднини успяха да се класират, макар и не с ваксината, която предпочитаха. Така че аз за тях съм доволен и спокоен

Но!

Знаете ли как в науката за сигурността, в социалната психология и културната антропология, в социологията се нарича подход като "Юруш на ваксините!" при който слабите, уязвимите, лицата с увреждания, много възрастните хора биват зарязвани, пренебрегвани, набутвани в седма глуха, оставяни без ваксина?

Как се нарича подход, при който се създават условия да спечелят най-бързите, най-силните, най-оправните, най-ловките, най-хитрите, най-агресивните, най-безкомпромисните?

Нарича се социалдарвинизъм.

Преди двадесетина години някъде бях прочел, че идва време, когато не най-нуждаещият се ще има подпомогнат достъп до определени оскъдни ресурси, а най-бързият.

Нещо такова се случи и сега.

Но ние трябва да отидем отвъд конкретния случай с ваксините и да осъзнаем, че другото име на цялата политика на сегашната власт е именно социалдарвинизъм.

Кой успява най-много днес – лишеният от ценности, от принципи, от скрупули, от морал, от нравственост, от социална чувствителност, от солидарност. Не е важно да си знаещ, можещ, кадърен, почтен, принципен, образован, възпитан. Трябва да си част от някоя глутница – най-добре на вълците, но ако не може, то поне на хиените, на чакалите или на плъховете. Т.е. на някой от етажите на хранителната верига на хищниците. Месоядните са по-бързи от тревопасните. И по-силни и по-сити защото ако тревопасните се спасяват поединично, месоядните ловуват организирано, на глутници.

Та това исках да кажа за политиката и манталитета на тази власт. А че в хаоса и анархията, която те създадоха с ваксините се възползваха и мои познати, приятели, близки, роднини, не е чак толкова странно. Винаги, дори в джунглата има шанс за нормалните, адекватните, мислещите, сръчните. Докато в някоя друга ситуация, при разпределението на някой друг оскъден ресурс, те се окажат от страната на губещите. Неизбежно е да се окажат, защото не са хищници. А в джунглата на социалдарвинизма да не си хищник е неподлежаща на обжалване присъда.

Николай Слатински

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари