БОЕЦ: Насочихме Кьовеши към евросредства, използвани за строежа на "Турски поток"

1
През този проект бяха платени 800 милиона дълг на Пеевски към руската мафия, сигнализират от сдружението
През този проект бяха платени 800 милиона дълг на Пеевски към руската мафия, сигнализират от сдружението Снимка: Ройтерс

При строителството на продължението на газопровода "Турски поток" през България са използвани не само национални, но и европейски средства

Това се казва в сигнал на движение "БОЕЦ", подаден до Европейската прокуратура още на 25 октомври 2020 г.

Днес сдружението публикува пълния текст на сигнала, по който, според негова информация, вчера в България е проведена операция на Европейската прокуратура:

Европейската прокуратура вчера съобщи, че разследва 9 български строителни компании, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от Европейския съюз, а на 22 март са били извършени 25 обиска в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, като са били разпитани десетима заподозрени. Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили евросредства.

В сигнала на "Боец" се казва, че в строителството на "Турски поток", поверено формално на саудитския консорциум "Аркад", но извършвано реално от руски и беларуски фирми, е била ангажирана и строителна техника, купена от български фирми с еврофинансиране. Представители на "Боец" са посетили строителни обекти в Северозападна България и са заснели самосвали и камиони, на които е имало стикери, сочещи, че са купени по проекти от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Съвместно с разследващия сайт BIRD е установено, че техниката е купена за определени проекти, което според "Боец" е нарушение на целите и предмета на европроекта, за който е било отпуснато еврофинансирането.

"БОЕЦ сезираме Европейската комисия, OLAF и Европейската прокуратура, прилагайки тези доказателства за злоупотреба с европейски средства и действия на българските институции и премиера на Бойко Борисов, имащи за цел прикриване на реалните цели и същност на проекта "Турски поток", който представлява огромна опасност и заплаха за националната сигурност на България и интересите на Европейския съюз. Доказваме руското участие и контрол върху строителството на проекта", завършва сигналът.

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че в Брюксел е говорил с американския президент Джо Байдън как корупцията може да бъде инструмент на руския президент Владимир Путин в балканските страни и му е дал за пример именно Турски поток". Същия ден посолството на Русия в София го репликира на сайта си с фразата: "Вместо елементарна благодарност за бързо и успешно реализиране на проекта (...) чуваме само безпочвени нападки."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари