Близо 130 певци и музиканти: Г-н Борисов, музиката не е декоративен лукс

0
Искат помощ от властта, а решението за по-възрастните им 92-ма колеги бе отложено за следващия парламент
Искат помощ от властта, а решението за по-възрастните им 92-ма колеги бе отложено за следващия парламент Снимка: bTV

Искат помощ от властта, а решението за по-възрастните им 92-ма колеги бе отложено за следващия парламент

Поп певци и музиканти, предимно от по-младото поколение, останали без „пенсии“, държавни награди, социални помощи, ковид компенсации, — и най-вече без работа заради пандемията и мерките срещу нея, написаха отворено писмо до премиера с копие до министъра на културата. С две думи - то съдържа оплакване от липсата на всякаква закрила и подкрепа от страна на държавата за музикантите, поставени в невъзможност да упражняват професията си. Но днес стана ясно и че решението за по-възрастните им колеги - 92-ма в списъка на МК, сред които братя Аргирови, Христо Кидиков, Богдана Карадочева, се отлага за следващия парламент. Решението на МС не било придружено от доклад, каквото е изискването. Те трябваше да получат по 300 и 500 лв. месечно за 36 месеца, пише вестник Сега.

Това е първата кауза,зад която се обединяваме толкова единодушнов нашия бранш, откакто аз се занимавам с музика — коментира ситуацията Рут Колева. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим“.

Писмото започва с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

Такъв механизъм всъщност имаше— по него Министерството на културата обяви, че отпуска допълнителните 5 млн. лева за подпомагане на така намеречения Независим сектор и това , бе прието с ентусиазъм от културната общност. Доколко този механизъм сработи е друг въпрос.

Припомняме, че в началото на май 2020 г. Министерството на културата обяви сесия на Национален фонд "Култура", с цел подкрепа за социално бедните свободни артисти, който не са на щат, в периода на пандемия. От данните, публикувани на сайта на фонда става ясно, че одобрените кандидати за т.нар. "творчески стипендии" в размер на тримесечна минимална заплата + осигуровки, са 322-ма. От тях музиканти (от всички жанрове) са около 60, а тези от попмузиката са значително по-малко. Към отвореното писмо е приложен индикативен списък на музикантите от независимия културен сектор през 2021 г., който съдържа 580 имена.

„Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от коронавирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги“ продължава писмото.

Музикантите подчертават, че целесъобразните забрани са направили публичните музикални изяви невъзможни, а дори и мрежата от заведения със сцени за жива музика в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за тях, е във всеобхватен колапс.

„Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. Колегите от останалите сфери на културата, бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет— имаха възможност да упражняват дейността си без драстични прекъсвания, но за музикалните дейци такива възможности няма. Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – дори заведенията. Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита“.

След месеци на активни дискусии с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители“.

След като изтъкват, че културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена, в края на писмото си по музикантите настояват още преди края на този мандат „премиерът да постанови на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива“.

Сред популярните музиканти, подписали призива до властта, виждаме имената на Рут Колева, Любо Киров, Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Христо Йоцов, Орлин Павлов, Мариана Попова, Румен Бояджиев (беще и син), Дичо, Белослава, Миленита, Ангел Дюлгеров, Милена Славова, Михаела Филева, Десислава Андонова, Веселин Веселинов - Еко Стоян Янкулов - Стунджи, Котарашки, Иво Димчев, Мила Роберт, Нина Николина, Етиен Леви Тони и Фики Стораро и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари