Близки изпратиха с аплодисменти Камен Чанев по последния му път

3

Погребаха световноизвестния певец-тенорът Камен Чанев.

Ковчегът с тленните му останки бе положен до гроба на първия официално избран през далечната 1878 година кмет на Стара Загора хаджи Господин Славов в двора на митрополитския храм „Свети Димитър Солунски чудотворец“.

В двора на най-стария православен храм в Града на липите са погребани митрополитите Павел, Климент и Панкратий , както и неколцина от служилите тук свещеници, пише Монитор. Опелото отслужи протосингелът на старозагорската света митрополия архимандрит Богослов. На церемонията присъстваха най-близките на родения в Сливен през 1964 година изпълнител на десетки арии от сцените на най-големите оперни театри по света и част от колегите му от старозагорската трупа, където прекара последните 4 години от живота си.

Минути преди началото на траурната църковна служба прозвучаха аплодисменти. Букет от бели хризантеми положи сценичната партньорка и негова спътница в живота, сопраното Таня Иванова.

Във фоайето на оперния театър на Стара Загора/на фасадата бе спуснат черен флаг/ пред снимката на Чанев и под звуците на арията на Отело от едноименната вердиева опера, изпълнена за пръв път от певеца на 6 ноември се състоя гражданското поклонение.

Съболезнованията приемаше братът Росен Чанев, венци и букет изпратиха министерството на културата, кметът на родния му град Сливен, драматичния театър, оперните трупи от Варна и Русе…

Първа в книгата за съболезнования се разписа реалити звездата Мариела Нордел, която написа:

Мило мое братче, скъпи ми приятелю! Не казвам сбогом, защото знам, че един ден ще се срещнем отново, на едно по-добро място!Докато е живо изкуството ти, докато е жива любовта на приятелите ти , ти ще си сред нас!“.

Камен Чанев почина на 26 ноември след като не успя да се пребори с коронавирусната инфекция въпреки усилията на лекарите от старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.Предполага се, че е хванал вируса докато се е подготвял за последната си роля на Отело в едноименната опера, в която като Дездемона му партнираше сопраното Таня Иванова.Заедно с него в болницата бе и басът Александър Марулев, който беше в ролята на Лодовико, споделиха техни колеги.

В некролога от старозагорската трупа е написано:

В разцвета на силите си, покорил с изкуството си десетки световни престижни оперни сцени, изключителен професионалист и роден победител, с толкова красиви очаквания и мечти, любимецът на публиката Камен Чанев загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19. Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави. Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше. Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи непрежалим Камен! Да бъде светъл пътят ти!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари