Биткойн се срина с над 20% само за един ден

0
Криптовалутата изгуби над една пета от стойността
Криптовалутата изгуби над една пета от стойността

Криптовалутата биткоин, която през тази година поскъпна с над 1000% спрямо долара, изгуби над една пета от стойността си само за последните 24 часа.

В сряда тя достигна абсолютен рекорд от 11 395 долара, а в четвъртък следобед струваше 9000 долара на люксембургскката борса Bitstamp.

От началото на търговията днес поевтиняването достигна 8%, след което обменният курс се върна на ниво около 9200 долара, или обезценяване от над 6% в рамките на една търговска сесия, предаде "Ройтерс".

Корекцията с над 2000 долара охлади манията, в която се превърна търговита с биткоин през последните месеци. Но въпреки това към 16 часа българско време поскъпването ѝ през тази година бе около 850%, а само за ноември повишаването на стойността надхвърли 40%.

Шеметният възход принуди няколко водещи инвеститори да предупредят, че се навлиза в територията на пазарен балон с всички опасности за играчите при спукването му. В сряда зам.-управителят на централната банка на Великобритания каза, че инвеститорите би трябвало "първо да си направят домашното" преди да инвестират в дигитални валути.

Сривът на биткоин повлече и други криптовалути - етереум (Ethereum), най-големият конкурент, се обезцени с 19% в рамките на деня, според данни на сайта за търговия Coinmarketcap.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари