Бензинът скочи с 50% в Египет

0
Очаква се поскъпването да доведе до намаляване употребата на петролни продукти
Очаква се поскъпването да доведе до намаляване употребата на петролни продукти

Цените на горивата в Египет от днес са значително по скъпи.

Министерството на петрола обяви, че от тази сутрин горивото с октаново число 95 е със 17.5% по-скъпо. При Бензин А-92 цената скача с 35%, а при 80-окрановото гориво – с 50.7%. Увеличението е част от икономическите реформи и мерките за строги икономии в страната, предава Reuters, цитирана от Economic.

Министърът на петрола Тарек ел-Мола заяви, че повишаването на цените ще помогне на Египет да спести до 50 млрд. египетски лири (2.8 млрд. долара) под формата на по-малко държавни субсидии в бюджетите за 2018 и 2019 г. Според неговите изчисления държавата ще плати под формата на субсидии за гориво между 89 и 139 млрд. паунда по-малко.

„Промяната на цените на горивата ще помогне за намаляване на потреблението на петролни продукти с около 5%“, каза още Мола.

Цената на бензин А-95 се повишава от 6.6 на 7.75 паунда, на A-92 – от 5 на 6.75 лири за литър, а на бензин А-80 - от 3.65 на 5.5 лири на литър.

Египетското правителство повишава цените на горивата за трети път, откакто бяха огласени мерките за икономии. Те бяха предприети, за да може Египет да кандидатства за тригодишен спасителен заем на стойност 12 млрд. долара от Международния валутен фонд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари