Бавария отменя коледните базари заради "драматичното" възобновяване на коронавируса

0
Затварят и клубовете, баровете и нощното обслужване в ресторантите, за да се овладее четвъртата вълна на епидемията
Затварят и клубовете, баровете и нощното обслужване в ресторантите, за да се овладее четвъртата вълна на епидемията Снимка: БНТ

Затварят и клубовете, баровете и нощното обслужване в ресторантите, за да се овладее четвъртата вълна на епидемията

Германската провинция Бавария отмени всички свои популярни коледни базари тази година поради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус като част от по-широките ограничения за борба с пандемията.

"Ситуацията е много, много сериозна и трудна", заяви на пресконференция премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който също така обяви затваряне на клубовете, баровете и нощното обслужване в ресторантите, за да се овладее четвъртата вълна на епидемията, информира БГНЕС.

По данни на центъра за инфекциозни болести към института "Роберт Кох" в петък в Бавария е регистрирана седмична заболеваемост от 625,3 инфекции на 100 000 души, което е доста над показателя за цялата страна от 340,7 - исторически максимум за провинцията.

"Имаме ясна цел: да се борим с коронавируса, да защитим хората и да защитим системата на здравеопазването", заяви Зьодер.

Във вторник столицата на провинция Бавария Мюнхен стана първият голям германски град, който отмени коледния си базар, който обикновено привлича около три милиона посетители, поради "драматичното" възобновяване на коронавируса.

Всяка година в Германия се провеждат около 2 500 коледни базара, които се радват на интереса на посетителите, които идват да опитат греяно вино и печени кестени и да пазаруват сезонни дреболии сред дървени къщички.

Според браншовата асоциация на търговците на сергии BSM в периода преди пандемията те са привличали около 160 милиона местни и чуждестранни посетители годишно, което е носело приходи в размер на 3 до 5 милиарда евро.

"Това е катастрофа за нас", казва пред АФП Елеонор Щигел, която държи щанд на коледния пазар в историческия град Бамберг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари