Българското "чудо" на световното изложение за каравани в Германия

85
Българската мобилна къща Вая е уникален и единствен по рода си в света проект
Българската мобилна къща Вая е уникален и единствен по рода си в света проект

Българската мобилна къща Вая е уникален и единствен по рода си в света проект

Български екип представи футуристична мобилна къща Вая по време на най-голямото изложение в света за каравани и свързана с тях индустрия, Caravan Salon в Дюселдорф, Германия. По традиция на изложението участват над 700 изложители от цял свят.

"Мобилна къща Вая е уникален и единствен по рода си в света проект, създаден от А до Я от българи", това разказа за Радио Варна Свилен Гамолов - дизайнер. След позиционирането си на избраната локация къщата може да удвои своята площ, като се "изважда" жилищната част и се образува обширна веранда. А като се добави и тентата пред верандата, защитената зона става около три пъти по-голяма отколкото е в транспортен режим", добави Гамолов, цитиран от БНР.

Красавицата Вая е 100% разработена и произведена от българи в България, а дизайнът е на самия Свилен Гамолов, който е и неин кръстник.

Как дойде изборът на името на мобилната къща?

Името Вая някак спонтанно се появи, разказва Свилен Гамалов. „Много исках това фантастично нещо, което правим с колегите, да е свързано по някакъв начин с България и с природата ни. Докато работихме въру Вая, ние мечтаехме. И успехът не закъсня. Името Вая избрахме, за да свържем нашето фантастично творение с един фантастичен български плаж. Той е мъничък и се образува при вливането на река Вая в Черно море. Тя отрязва плаж Иракли на две части – малкият плаж от лявата страна се нарича Вая, а другият, с който граничи – Иракли. Изгревите и залезите на това място са чудесни и се то се ползва от любовта и уважението на всички къмпингари, туристи, палаткаджии и изобщо хора, търсещи спокойствието и дивата природа. Искахме да рекламираме също така нашата прекрасна природа. Името си дойде от мястото. Желанието ни беше изделието да си върви с името на мястото, плаж Вая и да носи още информация за онези, които ще се интересуват допълнително къде е то и защо е кръстена на него."

Определено Вая е много интересна като дизайн и изпълнение, какви бяха коментарите по време на изложението в Дюселдорф, Германия?

За нас това участие в най-големия форум в света за каравани в Дюселдорф беше като ключов камък (бел.авт. специфичен архитектурен елемент в основите на сгради), който да ни подскаже къде сме, да се съобразим. Някои от забележките на хора, които присъстваха на щанда ни бяха съвсем основателни. Просто те изхождат от това как те виждат за себе си по човешки това изделие. Това ни дава още едно полезно указание за това накъде вървим, какво още да развием и какво още да подобрим в нашето изделие.

За да направите този прототип на мобилна къща Вая са ви били необходими 2 години и тепърва ще се доразработва. Получила се е лавинообразна вълна от страна желаещи чужди производители да видят как и къде е създадено вашето чудо.

Задачата ни беше да сътворим нашата мечта, ние не предполагахме, че ще имаме такъв успех и силен отзвук за нашето изделие от този форум. Никой не очакваше България да се появи с толкова значим продукт, при това изработен от А до Я от български екип на изложение от такъв тип – дизайн, техническа и инженерна разработка, патентовани доста възли и елементи на съоръжението, уникален външен и вътрешен вид защото той всъщност продължава. Формата прорязва сама обема и се проектира във вътрешността. По този начин аз търсих абсолютната хармония на вътрешен и външен вид. В крайна сметка се получи уникално изделие. Това е просто гонене на една мечта. И то гоненето ѝ най-искрено. Нашият екип не спира да мечтае, затова следващия проект, по който ще работим е водна мобилна къща. Смятаме да продължим да ви изненадваме и занапред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 17
    1
    Младен Петров
    Чудесно е, че има такива момчета, които работят и създават продукти конкурентни на световния пазар.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари