България се пребори еврофондовете да останат

0
Размерът започва да се преговаря при българското председателство
Размерът започва да се преговаря при българското председателство Снимка: Пиер Петров

Размерът започва да се преговаря при българското председателство.

Политиката за сближаване в ЕС, част от която са и сегашните еврофондове, ще остане приоритетна за 27-те страни членки и след 2020 г. Такива текстове са включени в декларацията от Рим за бъдещето на ЕС, която на 25 март ще подпишат премиерите и президентите на 27 от страните членки. Великобритания няма да участва, пише 24 часа.

За запазване на кохезионната политика настояваше президентът Румен Радев, съобщи вицепремиерката по подготовка на българското европредседателство Деница Златева. На последния Европейски съвет на 10 март, на който е била обсъждана декларацията, Радев е настоявал изрично в документа да се запише, че продължава политиката на икономическо сближаване и преодоляване на контрастите между страните - членки на Европейския съюз, разказаха от президентството.

Европейската комисия и някои от старите страни членки настояваха за прекратяване на досегашните еврофондове за сметка на нови инвестиционни програми, подобни на плана “Юнкер”.

Срещу това се обявиха държавите от групата “Вишеград+4”, в която влизат Чехия, Унгария, Полша, Словакия, България, Румъния, Словения и Хърватия.

България е удовлетворена, че съгласуваният в предварителен порядък текст потвърждава единството и релевантността на европейския проект и включва кохезията и като принцип, и като инструмент на ЕС, обяви българската позиция Златева.

Кохезионната политика е включена в два от приоритетите в Римската декларация, обясни още тя. Според окончателния текст на документа политиката на сближаване фигурира сред икономическите приоритети на ЕС и в социалните.

Златева обяви в сряда позицията на България по окончателния текст на декларацията. На съвета в столицата на Италия страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

“Не можем отсега да гарантираме обема на средствата за следващия програмен период, но декларацията гарантира, че кохезионната политика ще бъде отстоявана като европейски приоритет”, коментира вицепремиерката на въпрос дали текстовете означават запазване на досегашните еврофондове.

Какви ще са средствата за България в следващия програмен период, който започва след 2020 г., тепърва ще се договарят с новата финансова рамка, обясни Златева. Продължаването на кохезионната политика щяло да е и един от приоритетите на българското председателство на ЕС, което започва от 1 януари 2018 г., допълни тя.

Европа на сигурност и безопасност със свободно движение между страни членки и ЕС като глобален играч са другите два приоритета в декларацията от Рим, която ще отбележи 60-годишнината на ЕС, разказа още вицепремиерката.

Малина Крумова: Не е само фондове

В текста на Римската декларация кохезионната политика изрично се споменава за основна по отношение на икономическия растеж и социалното развитие на ЕС . Това заяви за “24 часа” вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова. Никой обаче все още не може да гарантира какви приоритетни цели ще бъдат поставени в нея, това е въпрос на дебат, уточни тя.

“Смисълът на декларацията, ключовото в нея е, че тя поставя стратегически, от гледна точка на визия за ЕС, теми. За нас като държава, която се ползва от политиката на сближаване, с най-слабо развити райони и се нуждае от подкрепа, беше важно да остане кохезионната политика като водеща. Не говорим за еврофондовe, а като политика на солидарност и субсидиарност. Нещо, на което се е стъпило при създаването на ЕС, за да могат всички региони да имат балансирано развитие”, обясни Крумова.

Кохезионната политика е много повече от еврофондове, израз е на европейската солидарност, но тя със сигурност ще придобие различна форма, дебатът предстои. Но е важно този принцип да остане водещ, подчерта вицепремиерът. “Да, тя е свързана с еврофондове, но при 27 държави в ЕС ще се проведат доста преговори, за да е ясно как ще изглежда практическото й приложение”, посочи тя. И допълни: “Да уточним още нещо - фондовете са разходната част на бюджета на ЕС. Ние настояваме като държава, във всички формати на разговори в ЕС, включително на най-високо равнище, да се запази инвестиционният характер на кохезионната политика. Настояваме да има и фондове. Самият факт, че кохезионната политика влезе в Римската декларация, е успех.”

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари