Румен Радев: Има сходство между визиите на ЕС и азиатските държави по редица глобални теми

0
​Президентът Радев отбеляза, че България поддържа традиционни приятелски отношения с държавите от АСЕАН
​Президентът Радев отбеляза, че България поддържа традиционни приятелски отношения с държавите от АСЕАН Снимка: Пресцентър Президент

Президентът Радев отбеляза, че България поддържа традиционни приятелски отношения с държавите от АСЕАН

"Сходството във визиите между Европейския съюз и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) по редица важни глобални теми дава възможност да продължим сътрудничеството отвъд търговско-икономическите отношения по значими въпроси като сигурност, борба с климатичните промени, устойчиво развитие". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е в Брюксел за участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз - Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За пръв път от установяване на отношенията межди ЕС и АСЕАН се провежда среща във формат правителствени и държавни ръководители на страните от двете организации. Президентът Радев отбеляза, че България поддържа традиционни приятелски отношения с държавите от АСЕАН. "Надявам се, че днешната среща ще даде възможност за задълбочаване на диалога на най-високо политическо ниво, който беше затруднен от строгите рестрикции по време на пандемията", допълни президентът.

Съпредседатели на срещата на върха днес в Брюксел са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателят на Камбоджа Хун Сен, в качеството му на ротационен председател на АСЕАН. Форумът дава възможност за потвърждаване на стратегическото партньорство между ЕС и АСЕАН, установено през 2020 година. На срещата на върха държавните и правителствени лидери обсъждат важни въпроси от общ интерес, в това число предизвикателства пред сигурността, свързаност, търговия, изграждане на зелена икономика и продоволствената сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари