България остава най-корумпираната държава в ЕС

0
Това показва новият доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“
Това показва новият доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“ Снимка: БГНЕС

България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз за 2016 г.

Това показва новият доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“, цитиран от Дарик.

Страната бележи спад до 75 позиция в ежегодния доклад, изследващ разпространението на корупцията в 176 държави.

В миналогодишния доклад България беше на 69 място с 41 точки от 168 оценявани страни, сочат данните от годишния доклад на „Прозрачност без граници“ за 2015 г. и тогава беше страната с най-нисък резултат в европейския регион.

Сега страната има същия брой точки, но пада до 75 позиция. Съседна Румъния е на осемнайсет места преди България: на 57 позиция, Гърция е 69-та, Сърбия е 72-ра, а Турция дели една и съща позиция с България.

Сред страните с още по-висок корупционен индекс са Беларус, Албания, Босна и Херцеговина, Македония (90 позиция), Косово (95 позиция). На по-ниски позиции са още Молдова, Украйна, Русия и Казахстан.

С най-добрия антикорупционен индекс могат да се похвалят Дания и Нова Зеландия – с по 90 от общо 100 точки, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада. Веднага след това са Германия, Люксембург и Великобритания с еднакъв индекс на корупцията – 81. САЩ са на 18-то място.

В дъното на класацията са Венецуела и Ирак със 17 точки, Гвинея Бисау с 16, Афганистан с 15, Либия, Йемен и Судан с 14, Сирия с 13, Северна Корея с 12, Южен Судан с 11 и Сомалия с 10 точки от 100.

100-балният индекс на „Прозрачност без граници“ се базира на мненията на експерти от световни организации като Световната банка, Африканската банка за развитие и германската фондация Бертелсман.

Днес ще бъде публикуван и ежегодният мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния в областта на вътрешните работи.

По-късно днес лидерът на „Да, България“ Христо Иванов ще коментира новия доклад и ще представи идеите си за реформа на прокуратурата. Като правосъден министър в началото на кабинета „Борисов 2“ Иванов настояваше за правосъдна реформа и въвеждане на отчетност на главния прокурор пред парламента, и съпоставяше резултатите от борбата с корупцията в Румъния със слабите резултати у нас. След като парламентът вкупом бламира предложените от екипа му промени в Конституцията, които да ограничат властта на главния прокурор, той подаде оставка.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари