България е готова с въвеждането на европейския цифров зелен сертификат

0
Сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г.
Сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г.

Сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г.

България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

Това стана възможно след като Националният системен интегратор „Информационно обслужване“ проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия, което означава, че българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС, съобщиха от МЗ.

По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г., Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни 2021 г., което ще даде възможност на държавите членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец. Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. Европейската комисия определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари