Байдън и Путин договориха връщането на посланици

0
Двамата разговаряха общо близо четири часа
Двамата разговаряха общо близо четири часа

Президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин, са се договорили за връщане на посланиците на САЩ и Русия

“Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна - тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения“, каза Путин.

По думите му на срещата му с Байдън не е имало "никаква враждебност", информира Mediapool.

По-късно се очаква брифинг и на американския президент Джо Байдън.

Двамата разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка, в разширен състав с делегации.

В началото на разговора Путин изрази надежда за "продуктивни" разговори, а Байдън каза, че "винаги е по-добре да се срещаме лице в лице".

Първата официална среща между двамата в качеството им на държавни глави се провежда в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на женевското езеро в момент на силно напрежение между двете страни.

Лидерите на Русия и на САЩ започнаха преговорите в тесен състав в библиотеката на вилата. Преди това в помещението пуснаха журналисти за протоколни снимки и участниците в срещата направиха няколко коментара. После размениха още две-три думи, когато репортерите вече напускаха стаята.

Освен Путин и Байдън в библиотеката присъстваха руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

И двамата президенти се надяват срещата да доведе до стабилност и предсказуемост, но не се очакват големи пробиви.

След това се проведе и среща в разширен състав.

От американска страна делегацията включва Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис.

От руска страна делегацията включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, посланика във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата между Путин и Байдън се провежда във време, когато според самите президенти отношенията между Русия и САЩ са в най-лошото си положение след Студената война.

Дни преди срещата Путин определи отношенията между Москва и Вашингтон като достигнали най-ниското си ниво.

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в избори в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом.

Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията. САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

По въпроса за Украйна не се очаква някакъв съществен напредък. Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО.

Очаква се обаче двамата да постигнат споразумение за връщане в САЩ и Русия на посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан, които бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва.

Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари