„Автомагистрали“ още нямат техника за строежа на „Хемус“

0
Държавната компания тепърва ще купува техника, с която да строи най-тежкия участък от магистралата
Държавната компания тепърва ще купува техника, с която да строи най-тежкия участък от магистралата

Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД тепърва ще купува техника, с която да строи най-тежкия 134-километров участък от магистрала „Хемус“, признават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството пред bTV.

По Коледа правителството без състезание възложи на предприятието да изгради остатъка от магистралата, като за целта му отпусна 1.35 млрд. лв. „Автомагистрали“ има срок от 4 години да изгради трасето – от пътния възел „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново.

До момента обаче компанията не се е захващала с големи строителни проекти, а се грижеше основно за зимното почистване на магистралите.

„Тече организация, има предпоставка да се смята, че тази държавна фирма ще надгради своя капацитет със строителството на „Хемус, заяви регионалният министър Петя Аврамова. Нейните думи идват след като от опозицията се усъмниха дали компанията има капацитета да изгради сложното трасе.

През миналата седмица стана ясно, че „Автомагистрали“ има сключени тригодишни договори с осем големи строителни компании и то малко преди да получи огромната поръчка – „ПСТ Груп“, „ГБС Инфраструктурно строителство“, „Геострой“, „Грома холд“, „Галчев инженеринг“, „Пътища и мостове“, „Инфрастроежи“ и „Инжстроийнженеринг“. Договорите са три типа – рамкови, такива за наем на техника и за доставка на строителни материали. От март 2018 г. „Автомагистрали“ има и безсрочен договор с „ОРС Инфраструктура“.

В отговор на парламентарен въпрос преди седмици Аврамова заяви, че „Автомагистрали“ няма договори с подизпълнители, нито „нарочни рамкови споразумения“ за „Хемус“, което се потвърждава – те са от отворен тип и за различни видове дейности. Не става ясно обаче по какъв начин са избирани фирмите и какъв ще е подборът между строителите на „Хемус“.

Припомняме, че според закона компанията не може да възлага на подизпълнител отделни отсечки от трасето. Към момента тя разполага с 230 машини и автомобили и близо 300 служители. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари