Асен Василев откри нарушения в ремонта на учебна база в к.к. Албена

0
След възложен одитен доклад, МФ констатира сериозни нарушения
След възложен одитен доклад, МФ констатира сериозни нарушения Снимка: БГНЕС

След възложен одитен доклад, МФ констатира сериозни нарушения

Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3,34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата.

Това са основните констатации от извънредния одитен ангажимент на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), разпореден със заповед от министър Асен Василев и извършен от дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в МФ.

Одитът обхваща финансово-стопанската дейност на АДФИ, свързана с управлението на имот -  учебна база – почивен център на АДФИ в курортен комплекс Албена, както и сключен договор за отдаването ѝ под наем на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“.

Окончателният доклад разкрива, че общият размер на разходите за ремонтни дейности, оборудване и обзавеждане на учебната база в к.к. Албена, извършени от АДФИ възлиза на 200 767,01 лв. без ДДС, от които 197 043,01 лв. са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от АЕФКБ. 

Одитният екип се съмнява в икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. Албена под наем, при определената в него наемна цена, става от официално становище на Минестерство на финансите. Инвестициите в базата, извършени от АДФИ след 15.09.2020 г., са създали икономически потенциал за бъдещия наемател, без да са довели до формиране на наемна цена, осигуряваща необходимата норма на възвращаемост на вложените средства и предоставените ресурси от страна на агенцията.

Наред с това, в доклада са констатирани пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти. Участник в процедурата е отстранен на формално основание. 

За горните несъответствия ще бъдат взети съответните управленски решения, заявяват от МФ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари