Анти бебе хапчета вече и за мъже

0
Вече мъжете поемат отговорността за контрацепцията
Вече мъжете поемат отговорността за контрацепцията

Обикновено жените са тези, които поемат отговорността за контрацепцията. На пазара има редица различни мерки, които предпазват дамите и техните партньори от нежелана бременност. Но при мъжете единственото сигурно средство е използването на презервативи, които обаче не са приятни за много двойки, пише ДЕЛО.

Въпреки многобройните странични ефекти, противозачатъчните хапчета са много популярни сред жените по целия свят. В продължение на години се правят опити за изобретяване на подобна контрацепция и за мъже. Японски учени наскоро открили, че някои вече съществуващи лекарства могат в действителност да действат като контрацептив за мъже. Ето за какво точно става дума!

kontraceptivi1Изследователите твърдят, че лекарствата, които се предписват при пациенти след трансплантация на органи, чичто задача е да се предотврати отхвърлянето на органи, могат също така да се използват и като контрацептив за мъже. Подробен доклад на изследването е публикуван в списание Science.

Лекарствата, известни като Циклоспорин А и Такролимус имат имуносупресивно действие, и както изследователите са открили, те забавят ензима калцинеурин. Вид калцинеурина присъства в спермата и съдържа протеините PPP3CC и PPP3R2. Имуносупресивните лекарства възпрепятстват развитието на протеина PPP3CC и значително намаляват концентрацията на PPP3R2.

kontraceptivi2Експериментите показват, че мишки от мъжки пол в рамките на четири или пет дни от получаване на лекарството Циклоспорин А и Такролимус, ставали безплодни. Ефектът е обратим – след мишките били подложени на лекарствена терапия, те отново се сдобивали с възможността да имат деца.

Авторите на изследването смятат, че откритието им има значителен потенциал и за в бъдеще може да допринесе за развитието на противозачатъчни хапчета за мъже.

„Откритието направихме по време на изпитванията върху мишки, ефектът е обратим, а контрацепцията за мъже име нехормонална форма, която ще им позволя по-голям контрол върху собствената им репродуктивно бъдеще.” – съобщава Масахито Икава, водещ автор на изследването.

kontraceptivi3Експертът Аарон Хамлин добавя: „Това е погрешен мит, че контрацепцията е отговорност на жените. Години преди на пазара да излезе първото хапче, а това беше през 1960г, презервативите са били основната форма на контрацепция.”

Съществува още един доста инвазивен метод за контрацепция при мъжете, който се нарича вазектомия.

Вазектомията е микрохирургическата урологична процедура, която прекъсва семепровода. Ефектът от интервенцията е прекъсване на проходимостта на семепровода и невъзможност на клетъчните елементи – главно сперматозоидите – да достигат до еякулата. Вазектомията е трайна процедура. А ревазектомията предоставя потенциална възможност за обръщане на последиците от вазектомията чрез повторно свързване на семепровода.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари