Ангел Русев ще получи бронзов медал от Световното в Ашхабад!

0
Русенският състезател става трети след открит допинг на класирания непосредствено преди него тайландец
Русенският състезател става трети след открит допинг на класирания непосредствено преди него тайландец

Състезателят на ТСК „Русе“ Ангел Русев, който беше обявен за най-добрия български щангист за 2018 г. ще получи бронзов медал в изтласкването от Световното първенство в Ашхабад.

Това съобщиха от Българската федерация по вдигане на тежести.

Новината идва два месеца след шампионата в Ашхабад, тъй като при тестването на допинг пробите се оказва, че класираният непосредствено преди българина тайландец Тирапат Чомчуен е уличен в употреба на забранено анаболно вещество и резултатът му от 141 кг се анулира.

Така крайното класиране на световното в изтласкването на категория до 55 кг се променя и Ангел Русев става трети със 140 кг. Мястото на българина в двубоя остава непроменено – шести с 248 кг.

Освен отличието, Русев се сдобива и с още един световен рекорд за 18-годишни, тъй като неговият резултат в изтласкването превъзхожда обявения стандарт за новата категория 55 кг. Наред с това Русев постави още пет световни рекорда на първенството в Туркменистан.

Ангел Русев, който е възпитаник на Кристина и Радослав Атанасови в Тежкоатлетическия спортен клуб „Русе“, беше обявен за най-добър щангист на годината от БФВТ. През 2018-а освен медала, шестте световни рекорда и шестото място в двубоя от първенството на планетата за мъже в Ашхабад, той стана европейски шампион при 17-годишните и се нареди пети на европейското за мъже в Букурещ. В българската класация за Топ 10 на годината Ангел изпревари европейските вицешампиони за мъже Стилян Гроздев и Георги Шиков. Ангел Русев е и единствения щангист, спечелил през годината медал от шампионата на планетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари