Александър Юлиянов вече е осъждан за трафик на дрога в Турция

0
До 20 години грозят мъжът, хванат с рекордно количество хероин на Дунав мост
До 20 години грозят мъжът, хванат с рекордно количество хероин на Дунав мост Видео: Русе Медиа

56-годишният Александър Юлиянов от хасковското село Ръженово, който бе задържан с близо 93,7 кг хероин на Дунав мост, вече е осъждан за трафик на дрога в Турция.

Това стана ясно неофициално в Окръжния съд в Русе, където бе гледана мярката му. От справка в системата за митнически обмен е установено, че на 28 декември 2013 г. лице със същото ЕГН, но с турски имена, е било задържано на влизане в Турция през Капъкуле, предава Русе Медиа.

Турските власти са установили, че пренася 5,36 кг кокаин, който е бил прикрепен към тялото на 56-годишния мъж – 3 пакета около коремната област и 2 под мишниците. Макар все още да не изискана официално справка от турските власти, има информация, че той е бил осъден на 4 години затвор, които е излежал в Турция. Освен идентичното ЕГН, има документ, че българското име на Александър Юлиянов и турското са на едно и също лице.

Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Андрей Ангелов поиска най-тежката мярка постоянен арест за обвиняемия, тъй като става дума за престъпление, за което наказанието е от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лв. Прокурорът изтъкна, че има реална опасност мъжът да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като вече има данни за ареста му в Турция отново за трафик на дрога. Обвинението към Александър Юлиянов е за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество, предотвратен на 17 ноември на ГКПП „Дунав мост“. А по първоначални данни хероинът е на стойност 3,4 млн.лв.

Защитникът на обвиняемия – адвокат от Сливенската колегия, изтъкна, че искането на прокуратурата е неоснователно. Въпреки че 56-годишният мъж не е дал обяснения, първоначално е заявил, че не знае нищо за вещите, намерени в камиона му. Тъй като превозното средство било закупено наскоро, е възможно да не е знаел какво превозва. Колкото до ареста в Турция, към момента не са представени данни, че е имало наказателно производство там и че има присъда, призната от българските власти. Защитникът поиска по-лека присъда по преценка на съда.

Самият Александър Юлиянов помоли да бъде освободен под гаранция, като заяви, че няма да се укрие, защото има семейство и деца.

Съдът уважи искането на прокуратурата и постанови постоянно задържане под стража. Към аргументите на обвинението бяха изтъкнати факти, че е възможно мъжът да се укрие, тъй като справка на Гранична полиция е показала, че той многократно е напускал пределите на България в кратък период. Колкото до това дали е автор на деянието, не е посочил конкретна причина на пътуването си зад граница, а тайниците в камиона му са скоро изработени. Предишното му провинение в Турция, без значение дали има присъда или не, също показват опасност от рецидив.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари