Акад. Петър Иванов: Българите ще станат по-малко от ромите

0
След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души
След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души Видео: Нова ТВ

През 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души – с 2 милиона по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

"След 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 хиляди ще са етнически турци", коментира в ефира на предаването "Здравей, България" на Нова ТВ акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата.

Според акушер-гинеколога доц. Атанас Щерев държавата трябва да спре помощите за раждане на деца. Това щяло да ограничи раждаемостта при ромите, които създавали "нещастни деца".

Според доц. Щерев емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас.

България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява", коментира още той.

"Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването", каза от своя страна акад. Иванов.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари