ФК "Янтра" отпразнува 75-годишен юбилей

7

75 години от основаването си отбеляза Футболният клуб „Янтра“ в Ценово.

Юбилеят съвпадна и с 60-тата годишнина от откриването на стадиона в общинския център.

За да отпразнуват знаменателния рожден ден, в Ценово се събраха много футболни ветерани, съдии, спортисти и фенове на отбора. Гости на празника бяха Бисер Торнев – бивш председател на Областния съвет на БФС както и представителите на съдийската колегия Севдалин Петров и Георги Илиев.

В далечната и трудна 1944 година група от ентусиазирани младежи решават да учредят и развиват футболен отбор. Петко Билев, Атанас Ковачев, Георги Вангелов и Димитър Цанев създават сърцето на отбора. През това време футболистите играят мачове по време на сборовете на селата от околията. Любопитен факт е, че от самото си учредяване до ден днешен отборът не е променял името си и е популярен сред феновете си като „Янтра“.

В продължение на четири години от 1962 до 1965 г. отборът на „Янтар“ играе в Североизточна В група. През 1963 г. тимът от Ценово се класира на трето място в страната на Републиканското първенство. Десет години „Янтра“ – Ценово оглавява и ранг листата като окръжен селски първенец  Георги Билев, Николай Петров, Найден Колев и Сашо Цветанов са привлечени като играчи в младежкия национален отбор. Сега отборът е съставен само от местни играчи, но резултатите са незадоволителни.

„Особено тревожно е положението при подрастващите заради демографската криза. Няма деца, които да се занимават със спорт“,  не скри в словото опасенията си доайенът Любен Илиев. Първото игрище в Ценово е било на най-равната поляна в близост до река Янтра.

През 1959 година местното ръководство решава да се изгради съвременно игрище. За спортното съоръжение са отредени 40 декара, а местното население с доброволен труд изгражда терена, трибуните, съблекалните, засажда много фиданки и иглолистни дървета. Макар и на 60 години стадионът продължава да е един от най-добрите в Русенска област.

Празникът беше ознаменуван със среща между отбора на ветераните и настоящия състав на „Янтра“. На трибуните имаше повече от 200 души на различна възраст, които подкрепяха своите любимци. В редовното време мачът завърши при резултат 4:4. При доиграването с дузпи ветераните показаха не само своята класа, но и по-точен мерник.

Двата отбора напуснаха игрището при 10:9  в полза на мъжете с посивели коси.  Президентът на ФК „Янтра“ Любен Атанасов връчи почетна статуетка и картина на Сашо Панев, който беше определен за футболист №1 за всички времена в Ценово. За празничното настроение се погрижиха изпълнителите от Танцовия състав „Луди млади“.

Освен с традиционната снимка за спомен пред Мемориала на загиналите за свободата на България ценовчани празникът завърши с кръшни български хора. Въпреки всичките проблеми ФК „Янтра“ се остава обичан и любим отбор за жителите на Ценово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари