70 години щастливи дни!

1
Художничката Виолета Радкова, сценограф в русенския театър, посвети изложба на човекът до нея - актьорът Иван Самоковлиев
Художничката Виолета Радкова, сценограф в русенския театър, посвети изложба на човекът до нея - актьорът Иван Самоковлиев Видео: Косьо Станев

70 години щастливи дни!

Една художничка, Виолета Радкова, сценограф на театрите в Русе и Силистра го твърди.

Даже заглавието на юбилейната й изложба е още по-ярко: „О, ЩАСТЛИВИ ДНИ”.

Виолета Радкова е посветила изложбата си на Иван С. Това е човекът до нея - актьорът Иван Самоковлиев.

- Прекрасен актьор и мой любим, с когото през този май  правим 30 години от тайния ни църковен брак на морето през 1988 г.

Към  тази непомръкваща любов е благодарността на художничката. Виолета Радкова е завършила Националната художествена академия през1973 г. Има 30 самостоятелни изложби в Русе, София, Пловдив, Балчик, Рига, Инсбрук, Щутгарт, Виена, Анкара, Париж, Баден-Вюртенберг. Награждавана е с първа награда за сценография през 1989 г,  както и наградата на САБ „Икар” през 2001 г. Член е на СБХ и на Съюза  на артистите.

-Защо нарекохте изложбата си „О, щастливи дни”?

- Картината с пясъчните часовници и с момичето с шутовската шапка се нарича „О, щастливи дни”, заглавието на изложбата ми е инспирирано подсъзнателно от пиесата на Бекет.

-Мъжът ви и днес ли ви вдъхновява?

-Да, мисля че за всеки човек е така. Докато има любов, всичко наоколо е красиво и вдъхновяващо.  В картината ми „Дон Кихот” съм нарисувала  потрет на Иван, който ще е в центъра на  юбилейната ми изложба . Асоциацията  в портрета,   обяснява и музиката и нежността в картините,  които рисувам.  На моите 70 години аз помня най-напред щастливите си дни. От какво са щастливи? Имам три неща – любовта -  (любимият  човек) , детето ми , картините ми.  Не знам по-голямо щастие от това.  Вие знаете ли?  Нашите щастливи мигове са безплатният подарък за Душата! Да откриваме всеки ден по някое тайно чудо, дори в малките неща. 

А когато отминат повечето от отредените ни дни, да осъзнаем, че те са били най-важните: смехът на детето ни, неочаквана среща с добри приятели, тиха вечеря с любимия, радостта от завършената картина... 

Продължавам да се питам – как ли се рисува щастието? 

Най-красивите неща от живота бавно, но сигурно заличават раните в Душите ни. Така сме устроени – да помним хубавото. И тогава остават само спомените за щастливите ни дни и миговете, в които наистина сме цели и добри, защото сме научили най-важния си житейски урок , да прощаваме и да обичаме.

Много ни трогна вкъщи  приятелят ни Косьо Станев, който ми подари видеоклип в Ютуб, посветен на  юбилейната ми изложба".

Изложбата на Виолета Радкова  в Русе е от 16 до 30 май в галерията на улица „Борисова” срещу Общината.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари