24 станаха жертвите на земетресението в Измир

0
Най-малко 743 са ранени
Най-малко 743 са ранени Снимка: Ройтерс

24 души са загинали и най-малко 804 ранени при земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер в Егейско море в петък, съобщи Органът за управление на бедствията в Турция (АФАД), предава "Анадолската агенция", цитирана от Агенция Фокус.

Най-малко 743 са ранени в Измир и в съседните провинции, пет в Маниса, двама в Баликесир и 54 в Айдън. Един от смъртните случаи се дължи на удавяне, предизвикано от приливната вълна, възникнала след земетресението.

Здравният министър Фахретин Коджаа каза, че 435 души се лекуват, докато 25 са в реанимация, а девет са оперирани. Той добави още, че 364 са изписани от болници, след като им е била оказана необходимата медицинска помощ и че медицинските и спасителни екипи продължават да работят в Измир, за да "облекчат болката".

Регистрирани са поне 389 вторични труса, от които 33 по-мощни от магнитуд 4.0, според АФАД.

Операциите по издирване и спасяване са приключили в осем сгради в Измир - третият по големина град в Турция по население, докато работата продължава в девет други, според министъра на околната среда и урбанизацията Мурат Курум, който заяви, че работата по оценка на щетите е започнала в редица обществени сгради..

Губернаторът на Измир Явуз Селим Косгер заяви, че земетресението е предизвикало частично цунами в крайбрежния квартал Сеферихисар, при което поне един човек е ранен.

На място са изпратени над 475 превозни средства и близо 4000 спасителни работници, заедно с 20 кучета-спасители.

Командването на бреговата охрана участва със 116 души персонал, 11 лодки, три хеликоптера и един водолазен екип.

Турският Червен полумесец е изпратил 112 служители, 137 доброволци, 27 превозни средства и пет мобилни полеви кухни с капацитет да обслужват над 25 000 души.

Керем Киник, ръководител на турския Червен полумесец, заяви, че в Измир е създаден капацитет за изхранване на 56 300 души.

Също така, 960 палатки за бедствия, 4500 одеяла, 3672 легла са изпратени в региона, според АФАД.

Близо 114 500 маски и 5000 дезинфектанти бяха изпратени в региона, за да бъдат разпределени от турските екипи за обществено здраве и психосоциална подкрепа на Червения полумесец.

Пет милиона турски лири (600 000 долара) бяха изпратени в региона от Министерството на семейството, труда и социалните услуги, а 3 милиона лири (360 000 долара) бяха предоставени от АФАД

Агенцията съобщи, че друго земетресение с магнитуд 5.1 е ударило Егейско море, на 20 километра от района Кушадасъ в турската провинция Айдън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари