20% от децата с Ковид се приемат в болница по настояване на родителите

0
За голяма част от децата ковид инфекцията протича безпроблемно. Въпреки това има някои последствия, макар и рядко, които не могат да бъдат предвидени
За голяма част от децата ковид инфекцията протича безпроблемно. Въпреки това има някои последствия, макар и рядко, които не могат да бъдат предвидени

В около 20% от случаите, децата с коронавирус се приемат в болница по настояване и крайно притеснение от страна на родителите, а не по категорични медицински показания

Това коментира в инстаграм профила си д-р Теа Александрова от педиатричното отделение на "Пирогов", цитирана от OFFNews

В своя публикация тя споделя факти, на база личните си наблюдения, с цел да се предостави малко по-достъпна информация на родителите. Ето какво сочи професионалният ѝ опит от началото на пандемията:

Наистина се усеща чувствително нарастване на броя заразени деца, преминали амбулаторно и приети в болницата.

Най-често децата идват при нас без симптоми или с минимални симптоми, но контактни на болни родители, които са крайно притеснени и тревожни от възможните прояви.

В около 20% от случаите децата се хоспитализират по настояване и крайно притеснение от страна на родителите, а не по категорични медицински показания.

Децата с по-тежко протичане на инфекцията често пъти са с някаква форма на наднормено тегло/обезитет (потвърдено от научната литература).

Ако през ноември децата с тежка пневмония, приети в отделението бяха около 15-годишни, сега са около 10-годишни.

Не е ясно какви са дългосрочните последствия за белодробната функция при тежко протичаща ковид пневмония.

За повече от година, поне в опита на "Пирогов", смъртните случаи на деца от Ковид се броят на пръстите на ръцете.

За голяма част от децата ковид инфекцията протича безпроблемно. Въпреки това има някои последствия, макар и рядко, които не могат да бъдат предвидени. Затова спазвайте и се доверявайте на противоепидемичните мерки или се имунизирайте. Нито острата инфекция, нито постковиден синдром имат специфично лечение, единствената ефективна борба е превенцията, предупреждава д-р Теа Александрова и напомня, че има и други инфекции освен COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари