155 години Габрово град

0

На 12 януари (вторник) от 14:00 ч. в зала „Русе” на Историческия музей ще се състои официалното откриване на мобилната изложба „155 години Габрово град”, с която Регионален исторически музейГаброво гостува на Регионален исторически музейРусе.

Изложбата включва 30 тематични табла с информация, предоставена на три езика, за историята на града от 1860 до 2015 г. Към изложбата е издаден и триезичен каталог.

Първият тематично-хронологичен цикъл, показан в изложбата представя осемнадесетте години на възстановяването на Българската държава от 1860 до 1878 г. Представени са основни процеси на Българското възраждане – общонародното движение за светска новобългарска просвета и неговите най-високи постижения в Габрово, първото политическо общобългарско движение за национална еманципация чрез самостоятелна църковна йерархия и борбите за политическо освобождение.

От 1879 г. започва новата история на град Габрово, свързана със стопанския подем на града, строителство на пътища, мостове, училища и обществени сгради, представени са и видни габровци, активно участвали в обществения, културния и политически живот на Княжество България.

Началото на ХХ век до 80-те години са представени с важните политически и стопански моменти за периода.

Последният тематично-хронологичен цикъл в изложбата е свързан с четвъртвековния период на промени от края на 1989 г. до наши дни.

Изложбата „155 години Габрово град” е насочена не само към всички родолюбиви габровци, но и към любителите на историята и българското минало от други крайща на страната.

Тя e резултат от реализиран проект по програма „Култура” на Община Габрово на Регионален исторически музейГаброво в партньорство с Регионална библиотека „Априлов–Палаузов”, Държавен архив – Габрово и АЕК „Етър”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари