150 години от създаването на Българската екзархия

0
Православната ни църква, се възражда за нов живот
Православната ни църква, се възражда за нов живот

Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден светъл и паметен за българската история.

В този наистина исторически ден отбелязваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този благословен от Господа Бога ден, преди сто и петдесет години, православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот.

Това се казва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ за 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

В патриаршеското и синодално послание се припомня, че това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите славни предци за постигане на духовна свобода и независимост. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух - Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква - Българската екзархия.

Годините след учредяването на Българската екзархия донесоха и продължават да носят на православния български народ нова слава и нови поводи за заслужена гордост, но с тях дойдоха нови и различни в сравнение с предишните изпитания. Изпитания за завещаната ни от предците православна вяра и за принадлежността ни към Църквата на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Ала калената в борбите за духовна и църковна независимост българска воля, достигнала своя безспорен апогей при възстановяването на самостоятелната ни Православна църква на 27 февруари 1870 г., и до днес остава сигурен залог и гарант за съхраняването на духовната ни и народна идентичност, в приемственост и вярност към делото и заветите на нашите предци, родили и отгледали ни в Господа и в единствено спасителната православна вяра, се казва в патриаршеското и синодално послание.

Пълният текст на посланието за 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия четете ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари