България се прощава с патриарх Неофит

0
15 и 16 март са обявени за ден на траур от българското правителство
15 и 16 март са обявени за ден на траур от българското правителство Снимка: Българска Патриаршия

15 и 16 март са обявени за ден на траур от българското правителство

България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Патриархът ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Българския граждани и духовници ще могат да му отдадат последна почит от 9:00 часа на 15 март в Патриаршеската катедрала, на следващия ден от 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Света Литургия от йерарсите на Българската православна църква, а след това ще има опело, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който идва от Истанбул начело на голяма делегация.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено, предаде БГНЕС.

Начело на Църквата вече е Варненският митрополит Йоан, тъй като е най-старшият архиерей от намаления състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите трябва да изберат свой наместник-председател.

„Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият Синод трябва да се събере, за да се избере наместник-председател на Синода, който съвместно със Св. Синод да организира избора за нов български патриарх”, каза Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан.

Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години. Новината бе потвърдена от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    хhdhd
    йjdjd
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари