13-годишният Дима: Руските окупатори ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит

1
Деца бежанци без родители са настанени в Кранево
Деца бежанци без родители са настанени в Кранево Видео: NOVA

Украински деца, дошли без семействата си, са настанени в хотел в Добричко

Деца бежанци без родители са настанени в Кранево, предава NOVA

Някои от тях са прекарали 16 денонощия в бомбоубежище. Като 13-годишния Дима от Вишгород, град близо до Киев. Момчето разказва за бомбардировките като за фойерверки, които звучат 20 пъти по-силно. 

"Руските окупатори ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит, те стреляха по мирното население", спомня си той. В групата от Киевския регион има общо 46 деца.

Юля, ръководител на групата, споделя, че има деца, доведени от лели и баби, а има и такива, които никой не е довел. Има и случаи на починала майка и баща, биещ се на фронта, както и друг, в който майката се грижи за ранените. 

"С някои семейства не можем да се свържем, не знаем дали са живи. Те са без телефони в мазета", разказа още тя. Доброволци помагат в извозвантео им до България.

Собственикът на хотела, където са настанени, поема разноските им, а доброволци и БЧК помагат с издръжката им. Управителят Христо Стилянов споделя, че идеята идва след като разбира, че във Варна няма места за тях. "Имаме 170 човека в хотела, очакваме да настаним още 200 в другия. Има 4 пункта, които работят 24 часа за регистрацията на бежанците", посочи той.

От своя страна Светла Николова, Директора на центъра за интеграция и рехабилитация в Балчик уверява, че има готовност да се предоставя емоционална подкрепа на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    русенец
    Внимание ФЕЙК-новина! Да се използват малки деца за подобни манипулации е чудовищно! Могат го само фашистите. Преди две седмици се появиха кадри показващи разбиване и ограбване на магазини в Киев. Показаха се кадри пак от Киев на които се виждаше малтретиране на обикновени хора. Обяснението беше, че това е дело на руските военни. Е да де, ама руски военни в Киев и до ден днешен няма. В момента в Киев има и ток, и вода и газ. Има телевизионен и радиосигнал. Мобилните телефони работят, а транспортът в града е нормален. Какво става? Май нещо ни будалкат?!
  • 2
    4
    saydl
    Вече почнах да гледам БТВ и НОВА само заради тези комични новини, които вървят целодневно в ефира си.
  • 5
    3
    mmmda
    Трябва да им се обясни на тези деца, че не е необходимо да говорят против Русия и да си измислят ужасни лъжи, за да останат тук и да се погрижим за тях в България ! Кой ги е научил, че с лъжи ще оцелеят, горките душички !?
  • 5
    2
    ??????
    Как го качиха на танкове след като е бил все в мазето и коя майка ще го позволи това, освен ако танковете не са били украински ?! Да се лъже е лошо, много лошо, момчеее !
  • 3
    1
    lo6o
    Абе, мойто момче, кой те накара да говориш тези измишльотини, развратната ти продажна украинска майка ли?!?! Поне купи ли те нещо или отиде на фризьор и маникюр с парите ?! Мама им кур.вен.ска !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари