1200 военни ще участват в днешния парад

0
Това ще е първият парад за новия върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили президента Румен Радев
Това ще е първият парад за новия върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили президента Румен Радев Снимка: БГНЕС

1 200 военнослужещи на Въоръжените сили на Република България, както и самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и „Кугър” ще участват днес на военния парад, с който се отбелязва Деня на Храбростта и празника на Българската армия, предаде БГНЕС.

За разлика от миналата година, когато през площад „Княз Александър I” премина и тежка военна техника, тази година такава няма да има. Това ще е първият парад за новия върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили президента Румен Радев. На трибуната, пред която ще преминат блоковете от военни ще застанат и нов началник на отбраната - генерал-лейтенант Андрей Боцев и нов министър на отбраната - Красимир Каракачанов.

В парада на армията се очаква да се видят три вертолета, които ще преминат над площада, а по-късно и три изтребителя. Вертолет Ми-17 ще носи националното знаме и ще бъде ескортиран от два вертолета "Кугър" във формация „клин”. Те ще бъдат в сгъстен боен ред, на минимално допустими безопасни интервали и дистанции. Отделно над площада ще прелетят и тройка изтребители МиГ-29, пак във формация „клин”.

По жълтите павета ще маршируват блокове гвардейци, Сухопътни войски, ВВС, ВМС и др. Тази година ще има и представителен блок от бригада „Специални сили“ с бойното знаме на бригадата. С последните промени във военния закон, бригадата, която беше в системата на Сухопътни сили вече е отделна основна част от Българската армия.

Във всеки от блоковете ще маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Суровата действителност обаче не крие, че и този 6-и май системата ще посрещне с куп нерешени през годините проблеми. Докладът за състоянието на въоръжените сили констатира, че те вече са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение гарантиране националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО. Една от основните причини е именно недофинансирането на армията в последните години, което води до недостиг на личен състав от порядъка между 25-30% от необходимите хора в отбраната и въоръжените сили.

Другият нерешен и трупан с годините проблем е този с остарялата техника. Миналата година бе дадена зелена светлина на проектите за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС и на патрулни кораби за ВМС. Финалът на пътя обаче още не се вижда. По проекта за нов тип боен самолет експерти вече класираха офертите, но все още предстои междуведомствена работна група да води преговори. Засега дори не внесен в МС и така реално не дадена „зелена светлина” на проекта за модернизация на Сухопътни войски (СВ) за бойна машина на пехотата. А, още в средата на миналата година ръководството на най-големия вид въоръжени сили предупреди, че ако не се реализира, до 4-5 години те ще са на изчезване. По-меко казано ще остане само пехота.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари