10 факта за битката при Шипка

23
ВРЪХ ШИПКА, БЪЛГАРИЯ
ВРЪХ ШИПКА, БЪЛГАРИЯ

10. Битката при Шипка е смята за една от най-значимите битки, от които е зависила цялата война. Ако Сюлейман паша бе преминал прхода, е щял да се свърже с блокираните турски части в Севрна България и вероятно да изтласка руските войски.

09. По време на битките м/у 21-26 (9-14) август 1877 год. 700 български и руски войници се изправят срещу близо 30 000 елитни османски войници с няколко пъти повече на брой оръдия.

08. Войската на Сюлеймна паша е смятана за една от най-жестоките турски армии. Имало заповед да бъде убит на място всеки техен войник, който е дръзнел да отстъпи от сраженията.

07. Още на първия ден от битките част от боеприпасите на опълченците свършват. Те успяват да отблъснат множество турски атакаи, използвайки срещу врага само камъни и дървета.

06. Множество българи са се включили в Опълчението дни преди битките и са се изправили лице в лице с част от най-елитните османски войници без реална военна подготовка.

05. Военният кореспондент Василий Донченко разказва как 15 български опълченци са тръгвали на шурм с щиковете си срещу настъпващите турски войници и около 150 от тях са побягвали назад в панически страх.

04. Един от соновните проблеми на Опълчението е била липсата на вода, тъй като врагът е контролирал два от трите използваеми ивзора в района. Стотици жители на Габрово носели под дъжд от коршуми вода на войниците (дори и на тези от първа линия), а също и изнасяли ранените спълна пожертвователност.

03. Оценявайки бойните качества проявени на 23.08 от българското опълчение, генерал Николай Столетов заявява в телеграма: "Що се отнася до българите, те не ще се уплашат дори изразходваме до последния човек."

02. По време на 5-днвените боеве загубите на Шипченският отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 опълченци, а тези на противника - на 8200 души. Турците преминават към отбрана, което е повратен момент въввойната за освобождение на България и предначертава крайния успех.

01. Много историци смятат храброста на опълченците в битката при Шипка за най-високот събитие в българската история и за най-силното доказателство, че свободата ни не е дадена даром от Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари