Има достойни българи в България!

1
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край е на връх Шипка на всеки 3 март
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край е на връх Шипка на всеки 3 март Видео: Bulgaria ON AIR

Десетки родолюбци и тази година на 3 март се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул

"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.

74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край е на връх Шипка на всеки 3 март.

"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той в специалния ефир на "България сутрин" за 3 март.

"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.

Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта пред екипа ни, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство.

"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук