Всеки 11-ти човек по света има диабет

0
Ивет Лалова призовава за превенция на заболяването чрез здравословно хранене и спорт
Ивет Лалова призовава за превенция на заболяването чрез здравословно хранене и спорт Видео: БГНЕС

Ивет Лалова, която е посланик на кампанията "Открито за диабета", призова за превенция на заболяването чрез здравословно хранене и спорт, предаде БГНЕС.

Рамо до рамо с шеф Ради Стамболов спринтьорката готви плодови сорбета от ягоди, малини и манго, приготвени чрез течен азот и най-важното - без захар.

Лекоатлетката изтъкна, че по данни на Международната диабетна федерация от 2015 г. всеки 11-ти човек по света има диабет. Близо половината от хората обаче не знаят за това, защото не са диагностицирани. В България хората между 20 и 70 години със заболяването диабет са близо половин милион. „Факт е, че ранната диагностика и контролът над заболяването, предпазват от усложнения, които често са сериозно инвалидизиращи. Независимо от стряскащите статистики обаче близо 45% от българите не са изследвали кръвната си захар, въпреки че е препоръчително това да се прави поне веднъж в годината”, подчерта Ивет Лалова.

По случай Световният ден за борба с диабета през ноември кампанията „Открито за диабета” осигурява безплатни измервания на кръвна захар и нивата на гликиран хемоглобин в 12 града в България. До момента над 500 души са направили тези изследвания. Целта на измерванията е да се предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет.

Начините за превенция от диабет тип 2 са ежедневна физическа активност и здравословно хранене. Ежедневната 30-минутна разходка намалява риска от диабет тип 2 с 35 до 40%. Това е нещо много малко, което може да ви спаси от такова заболяване, подчерта Лалова. Тя е категорична, че здравословното хранене е много важно.

Така, например методът на чинията е много лесен за изпълнение. Той предполага, че половината от храната ви трябва да бъде от несъдържащи скорбяла зеленчуци, една четвърт - от зърнени храни и другата една четвърт от месни протеини с животински произход за закуска, обяд и вечеря.

Кулинарни блогъри също се включиха в кампанията „Открито за диабета” със здравословни рецепти, които са подходящи както за диабетици, така и за хора, които държат на здравословното хранене

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари