Асоциация „Дунавски паркове” популяризира природни забележителности край реката

1
16 организации от 8 държави членуват в Асоциацията „Дунавски паркове”
16 организации от 8 държави членуват в Асоциацията „Дунавски паркове” Видео: БНТ Русе

Да се подпомогне местното население в опазването на влажните зони в българския участък на река Дунав.

Това е един от проблемите, за които от асоциацияДунавски паркове” са обещали подкрепа. От природен парк Русенски Лом казаха, че със съдействието на организацията 10 пъти е увеличена територията, върху която се прилагат мерки за биологичното опазване на дивите птици, предава БНТ Русе.

16 организации от 8 държави членуват в Асоциацията „Дунавски паркове”. Задачата, която са си поставили, е повече хора да научат за природните забележителности по река Дунав от извора до делтата и да ги опазват. Един от проблемите, за чието решаване от Природен парк Русенски Лом разчитат на асоциацията, е да се набележат мерки за подпомагане на хората, които обитават районите с влажни зони, както това се прави в Горен Дунав.

Цонка Христова – директор на Природен парк „Русенски Лом”: „Хората са възрастни и нямат необходимост от тези местообитания, те не ги поддържат вече, в смисъл – трябва да се косят, за да запазят там видовете, които са. Като не ги косят, започват да обрастват, променя се изобщо растителността, с което губим едно наистина ценно обитание."

Обмяната на опит е другият важен момент в работата на асоциацията. Според председателя ѝ Карл Манцано от Австрия, България е добър пример за обезопасяването на летателния път на птиците.

Карл Манцано – председател на Асоциацията „Дунавски паркове”:„В България има положителен опит по обезопасяването на електрическите стълбове и кабели, минаващи от двете страни на реката. В другите държави не са осъзнали този проблем и ако в резултата на нашата дейност успеем да обезопасим електрическите съоръжения, това ще е общ успех.”

Опазването на дунавските острови като част от европейското природно наследство е друга цел, която си поставят от асоциацията.Според Карл Манцано, те са близо 900, като най-красивите и най-дивите от тях са в българския участък, но не са достатъчно познати, както на специалистите, така и на туристите.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари