Най-големият риск за здравето на младите хора

0
Социалната изолация е по-опасна дори от тютюнопушенето
Социалната изолация е по-опасна дори от тютюнопушенето Снимка: Shutterstock

Независимо от редица външни фактори, като вредните емисии от горивни инсталации, тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол, най-голям риск за здравето на младите хора представлява липсата на социални контакти, или, казано с други думи, самотата, предупредиха учени, цитирани от Лайф.

Общата вреда от продължителната самота и социалната изолация може да се окаже по-голяма в сравнение с тази от тютюнопушенето, употребата на алкохол и затлъстяването, предава БТА.

Изследване на специалисти от университета на Куинсланд показа, че повечето хора дори не подозират, че липсата на социална интеграция е вредна за здравето им.

Проучвания, обхванали 500 участници в САЩ и Великобритания, установиха, че хората, които поддържат приятелски отношения помежду си, живеят по-дълго и по-добре от самотните си връстници. Освен това хората, които имат един или няколко добри приятели, се чувстват по-щастливи и в по-редки случаи умират от последствията от депресия.

По данни на учените, самотата увеличава с 30 на сто риска от смърт до 35-годишна възраст. В някои страни общопрактикуващите лекари вече дават на пациентите си практически съвети за удължаване на живота, като освен лекарства, се препоръчват срещи, спортуване и търсене на приятели.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари