Турция е неутрализирала близо 4000 терористи тази година

0
Предотвратила е над 256 000 опита за незаконно преминаване на границите й, заяви турският министър на отбраната
Предотвратила е над 256 000 опита за незаконно преминаване на границите й, заяви турският министър на отбраната Снимка: Туитър

Предотвратила е над 256 000 опита за незаконно преминаване на границите й, заяви турският министър на отбраната

От началото на годината в Турция, както и в Северен Ирак и Сирия, са ликвидирани общо 3982 терористи, заяви днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар на среща с представители на медиите в Анкара, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Като пример за успешните стъпки на Анкара срещу тероризъм, Акар посочи операцията "Лапа-Ключ". Тя се води срещу кюрдските бойци в Северен Ирак и започна на 18 април. Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.

Според турския министър на отбраната в рамките на тази операцията на иракска територия са неутрализирани 506 терористи, унищожени са до 2000 мини и други взривни устройства. Разрушени са около 600 укрития, тунели и входове на пещери.

Хулуси Акар каза още, че през 2022 г. са предотвратени 256 199 опита за незаконно преминаване на турската държавна граница. Задържани са осем хиляди нелегални мигранти и 820 терористи, които са предадени на правоохранителните органи.

Турският министър говори и за действията на Анкара за преодоляване на продоволствената криза в света. Министърът отбеляза, че към 24 декември от пристанищата на Украйна през зърнения коридор са изнесени около 15 милиона тона селскостопански продукти.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари заради войната на Русия срещу Украйна. Дни преди планираното изтичане на споразумението на 19 ноември, то беше удължено с още 120 дни.

Ръководителят на турското военното ведомство отново отрече твърденията за наличие на забранени оръжия на въоръжение в турските въоръжени сили.

Повтарям още веднъж: турската армия не притежава химически оръжия. Турският народ няма да прости на онези, които се опитват да заклеймят армията с неверни изявления“, увери той.

Хулуси Акар засегна темата за напрежението в региона, свързано със съседна Гърция.

Атина върши беззаконие. НАТО най-накрая трябва да каже „стоп“ на подобни действия. Турция е за превръщането на Егейско и Средиземно море в зона на приятелство. Гърция трябва да се откаже от непримиримата си позиция и да се поучи от историята“, каза шефът на турското министерство на отбраната.

Турция и Гърция имат противоречия по редица въпроси, включително конкурентни претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, припокриващи се претенции за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

НАТО, в която влиза и Турция, винаги ще бъде силна структура, подчерта министърът.

Хулуси Акар говори за проведените съвместни учения с приятелски и съюзнически страни.

По отношение на вероятността за тристранна среща на министрите на отбраната на Турция, Сирия и Русия, Акар каза, че се предприемат всички стъпки за гарантиране на интересите на Турция. Той подчерта, че Анкара не възнамерява да пренебрегва заплахите, идващи от Северна Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази по-рано този месец готовност да си сътрудничи със Сирия и Русия в усилията за борба с тероризма.

По отношение на украинско-руската война Хулуси Акар отбеляза, че въпреки че Анкара е за скорошен мир в Украйна, „няма да е погрешно да се каже, че тази война ще продължи през 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари